
Składniki
40 gramów
2 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
125 mililitrów
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut). Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml. Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
Krok 2
Resztę kawy przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem. Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej