
Składniki
400 gramów
5 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 pęczek
4 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy fileta, posypujemy przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. Oleju nie wylewamy.
Krok 2
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane ziemniaczki obsmażamy w oleju z fileta. Gdy ziemniaczki nabiorą złocistego wyglądu przekładamy do miseczki.
Krok 3
Kilka liści kapusty pekińskiej myjemy i szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo. Trzy z nich przekrawamy na połówki, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe dwa jajka kroimy w kostkę.
Krok 4
Sałatkę układamy w następujący sposób: Do miski wkładamy fileta, na niego wykładamy jajka, solimy, pieprzymy, smarujemy połową majonezu, na to dajemy ziemniaczki, następnie kapustę pekińską i kolejna warstwa majonezu. Szczypiorek drobno kroimy, posypujemy sałatkę.
Krok 5
Na górze sałatki układamy 6 pozostawionych połówek białek. Do każdego w miejsce żółtka wkładamy łyżeczkę ćwikły z chrzanem. Tak przyrządzoną sałatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka wielkanocna
Jest co najmniej kilka potraw, bez których nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Zalicza się do nich między innymi barszcz biały lub żurek, białą kiełbasę, pieczeń, schab faszerowany, pasztet oraz jajka w różnych postaciach – faszerowane, w koszulkach czy na twardo. Jeżeli chodzi o dodatki, to króluje majonez, chrzan oraz ćwikła. Świąteczne menu możesz jednak nieco urozmaicić, serwując sałatkę wielkanocną, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Kiełbasę zastępuje tu usmażony na patelni, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Dzięki zawartości ziemniaków jest to sałatka, która z powodzeniem nadaje się jako dodatek do dania głównego. Efektownego charakteru nadadzą potrawie położone na jej wierzchu połówki ugotowanych na twardo jajek, których żółtka zastępuje się ćwikłą z dodatkiem chrzanu. Przed podaniem, warto schłodzić sałatkę w lodówce przez kilka godzin.