Sałatka wielkanocna

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

5

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy fileta, posypujemy przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. Oleju nie wylewamy.

Krok 2

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane ziemniaczki obsmażamy w oleju z fileta. Gdy ziemniaczki nabiorą złocistego wyglądu przekładamy do miseczki.

Krok 3

Kilka liści kapusty pekińskiej myjemy i szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo. Trzy z nich przekrawamy na połówki, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe dwa jajka kroimy w kostkę.

Krok 4

Sałatkę układamy w następujący sposób: Do miski wkładamy fileta, na niego wykładamy jajka, solimy, pieprzymy, smarujemy połową majonezu, na to dajemy ziemniaczki, następnie kapustę pekińską i kolejna warstwa majonezu. Szczypiorek drobno kroimy, posypujemy sałatkę.

Krok 5

Na górze sałatki układamy 6 pozostawionych połówek białek. Do każdego w miejsce żółtka wkładamy łyżeczkę ćwikły z chrzanem. Tak przyrządzoną sałatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka wielkanocnaSałatka wielkanocna

Jest co najmniej kilka potraw, bez których nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Zalicza się do nich między innymi barszcz biały lub żurek, białą kiełbasę, pieczeń, schab faszerowany, pasztet oraz jajka w różnych postaciach – faszerowane, w koszulkach czy na twardo. Jeżeli chodzi o dodatki, to króluje majonez, chrzan oraz ćwikła. Świąteczne menu możesz jednak nieco urozmaicić, serwując sałatkę wielkanocną, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Kiełbasę zastępuje tu usmażony na patelni, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Dzięki zawartości ziemniaków jest to sałatka, która z powodzeniem nadaje się jako dodatek do dania głównego. Efektownego charakteru nadadzą potrawie położone na jej wierzchu połówki ugotowanych na twardo jajek, których żółtka zastępuje się ćwikłą z dodatkiem chrzanu. Przed podaniem, warto schłodzić sałatkę w lodówce przez kilka godzin.