
Składniki
450 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
sos pomidorowy:
1 sztuka
0.5 sztuki
0.25 sztuki
2 łyżeczki
700 mililitrów
700 mililitrów
170 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, dodając jajko i opakowanie Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese oraz chleb razowy wcześniej namoczony w wodzie i odpowiednio z niej odsączony.

Krok 2
Całość zagnieć na gładką masę i ukształtuj z niej małe kuleczki. Z podanych składników powinno wyjść 16 kuleczek po ok. 35 g. Kuleczki mięsne wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 10 min.

Krok 3
Na patelni,skropionej oliwą z oliwek smaż drobno posiekane warzywa przez ok. 10 min. Następnie dodaj wodę i przecier pomidorowy, całość duś przez ok. 15 min. Powstały sos zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4
Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe pulpety przełóż do sosu i zagotuj. Danie podawaj z pęczakiem.


Dobra rada:
Zamiast mielonego mięsa z indyka przyrządź pulpety rybne, np. ze zmielonego dorsza. Przygotowany sos możesz także doprawić suszonym oregano i bazylią.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli masz wrażliwy przewód pokarmowy, możesz zamienić kaszę pęczak na kaszę jaglaną, która nie dość, że zawiera znacznie mniej błonnika, dzięki czemu jest lżej strawna, to dodatkowo uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych kasz. Zawdzięcza to zawartym w niej składnikom mineralnym, takim jak magnez, potas, cynk i żelazo oraz witaminom z grupy B.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety w sosie pomidorowym
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym, podawane z kaszą pęczak, to zdrowe i smaczne danie, które w dodatku jest łatwe w przyrządzeniu. Delikatne mięso w gęstym sosie pełnym warzyw będzie stanowiło pełnowartościowy obiad lub pożywną kolację. Wybierz mięso mielone z piersi indyka, połącz z naturalną przyprawą, jajkiem i razowym chlebem, a następnie wyrób z niego masę i uformuj niewielkie kotleciki. Ugotuj je, w tym czasie przygotowując sos. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę, marchewkę oraz selera, zagotuj i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje, a potem zblenduj na gładką masę i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu pomidorowego będzie pasować także bazylia i oregano. Ostrożnie przełóż pulpety do sosu i zagotuj wszystko razem. Danie podawaj z kaszą pęczak, która nie tylko jest pyszna, ale także pożywna, ewentualnie z delikatną kaszą jaglaną. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – przyrządź pulpety w sosie pomidorowym na najbliższą okazję.