Sałatka z grillowanej ośmiornicy, ziemniaków i rukwi wodnej
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
80 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobrane ziemniaki wrzuć do gotującej, osolonej wody, gotuj aż zrobią się miękkie – sprawdź to wbijając w nie wykałaczkę. Uważaj bo czas gotowania dla każdego ziemniaka może być różny.

Krok 2
Ugotowane ziemniaki wyjmij z wody (wody nie wylewaj). Ziemniaki z lekka wystudź, obierz i pokrój w grube pół plastry. Pokrój w grube kawałki ośmiornicę i suszone pomidory.

Krok 3
Pokrojone składniki - ośmiornicę i ziemniaki umieść w koszyczku, na chwilę zanurz je w gorącej wodzie po ziemniakach tak aby się zagrzały i odstaw na bok, aby woda z nich dobrze ściekła.

Krok 4
W dużej misce wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy, przyprawę Knorr, musztardę dijon i miód.

Krok 5
Do powstałego dresingu dodaj oliwki, rukolę, liście rukwi wodnej, suszone pomidory oraz ciepłe składniki z koszyczka. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze.


Dobra rada:
Podobną sałatkę możesz przygotować zastępując ośmiornicę gotowaną rybą lub krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanej ośmiornicy, ziemniaków i rukwi wodnej
Wbrew pozorom przygotowanie ośmiornicy nie jest kulinarnym wyzwaniem, jeśli tylko zachowacie kilka podstawowych zasad. W polskich sklepach kupicie przede wszystkim ośmiornice mrożone, co jest doskonałym sposobem na kruche mięso, łatwe do dalszej obróbki. Nasza propozycja na oryginalną sałatkę z grillowaną ośmiornicą, ziemniakami i rukwią wodną to idealne danie dla osób, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w przygotowywaniu owoców morza. Spróbujcie – będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Sałatka z grillowanej ośmiornicy zachwyci każdego miłośnika owoców morza.
Na jaką okazję?
Sałatka z ośmiornicą i ziemniakami idealnie sprawdzi się jako danie na imprezę, a także oryginalna przystawka. Może być również serwowana na obiad lub romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Wybierając ośmiornicę w sklepie, należy zwracać uwagę między innymi na jej wielkość. Im jest mniejsza, tym mięso jest smaczniejsze i bardziej delikatne.
Dla urozmaicenia:
Ryba lub krewetki mogą zastąpić ośmiornicę w naszej sałatce. Wybierzcie takie składniki, jakie najbardziej wam odpowiadają.