Mule z makaronem w sosie chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mule z makaronem w sosie chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

350 gramów

1 łyżka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

900 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Krok 2

Oczyszczone mule włóż do rondla, wlej kilka łyżek wody, podgrzewaj przez około 5 minut, potrząsając do czasu, gdy mule się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzuć.

Krok 3

Szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj wino i podgrzewaj do momentu, gdy połowa płynu wyparuje.

Krok 4

Dodaj mule, skórkę z cytryny oraz chili, podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Wrzuć makaron, posiekaną natkę, dopraw, wymieszaj i skrop oliwą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej