Mule z makaronem w sosie chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mule z makaronem w sosie chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

350 gramów

1 łyżka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

900 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Krok 2

Oczyszczone mule włóż do rondla, wlej kilka łyżek wody, podgrzewaj przez około 5 minut, potrząsając do czasu, gdy mule się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzuć.

Krok 3

Szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj wino i podgrzewaj do momentu, gdy połowa płynu wyparuje.

Krok 4

Dodaj mule, skórkę z cytryny oraz chili, podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Wrzuć makaron, posiekaną natkę, dopraw, wymieszaj i skrop oliwą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej