Mule z makaronem w sosie chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mule z makaronem w sosie chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

350 gramów

1 łyżka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

900 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Krok 2

Oczyszczone mule włóż do rondla, wlej kilka łyżek wody, podgrzewaj przez około 5 minut, potrząsając do czasu, gdy mule się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzuć.

Krok 3

Szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj wino i podgrzewaj do momentu, gdy połowa płynu wyparuje.

Krok 4

Dodaj mule, skórkę z cytryny oraz chili, podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Wrzuć makaron, posiekaną natkę, dopraw, wymieszaj i skrop oliwą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mule z makaronem w sosie chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej