
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
350 gramów
1 łyżka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
900 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
Krok 2
Oczyszczone mule włóż do rondla, wlej kilka łyżek wody, podgrzewaj przez około 5 minut, potrząsając do czasu, gdy mule się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzuć.
Krok 3
Szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj wino i podgrzewaj do momentu, gdy połowa płynu wyparuje.
Krok 4
Dodaj mule, skórkę z cytryny oraz chili, podgrzewaj przez 3 minuty.
Krok 5
Wrzuć makaron, posiekaną natkę, dopraw, wymieszaj i skrop oliwą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej