
Składniki
null
null
2 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz ze skorupek, umyj, odsącz i dopraw solą oraz pieprzem. Jeżeli masz mrożone krewetki, to najpierw je rozmroź w zimnej wodzie.
Krok 2
Czosnek zmiażdż, a harissę rozcieńcz w 125 ml ciepłej wody.
Krok 3
Na patelni rozgrzej masło i oliwę i wrzuć krewetki. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj czosnek, harissę i duś przez 20 minut.
Krok 4
Krewetki ułóż na półmisku, posyp posiekaną natką i udekoruj cytrynami przekrojonymi na ćwiartki. Podawaj na gorąco.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej