Ośmiornica w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ośmiornica w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 sztuki

250 mililitrów

250 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ośmiornicę oczyść, umyj, osusz i pokrój na kawałki.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki, a miąższ pokrój na duże kawałki.

Krok 3

Do rozgrzanej oliwy wrzuć kawałki ośmiornicy i podsmaż chwileczkę. Teraz wlej wino, posyp pieprzem i dalej podgrzewaj.

Krok 4

Po chwili dodaj pomidory i liść laurowy. Podgrzewaj, do czasu gdy ośmiornica będzie miękka, a sos gęsty. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej