
Składniki
1 sztuka
null
3 sztuki
250 mililitrów
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ośmiornicę oczyść, umyj, osusz i pokrój na kawałki.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki, a miąższ pokrój na duże kawałki.
Krok 3
Do rozgrzanej oliwy wrzuć kawałki ośmiornicy i podsmaż chwileczkę. Teraz wlej wino, posyp pieprzem i dalej podgrzewaj.
Krok 4
Po chwili dodaj pomidory i liść laurowy. Podgrzewaj, do czasu gdy ośmiornica będzie miękka, a sos gęsty. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej