Ośmiornica w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ośmiornica w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 sztuki

250 mililitrów

250 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ośmiornicę oczyść, umyj, osusz i pokrój na kawałki.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki, a miąższ pokrój na duże kawałki.

Krok 3

Do rozgrzanej oliwy wrzuć kawałki ośmiornicy i podsmaż chwileczkę. Teraz wlej wino, posyp pieprzem i dalej podgrzewaj.

Krok 4

Po chwili dodaj pomidory i liść laurowy. Podgrzewaj, do czasu gdy ośmiornica będzie miękka, a sos gęsty. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ośmiornica w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Malinowy sernik w pucharku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej