Filety z kurczaka nadziewane prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane filety z kurczaka

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i pokrój prawdziwki oraz pokrój w kostkę cebulę. Całość razem podsmaż na maśle.

Krok 2

Dopraw parmezanem, solą pieprzem i tymiankiem.

Krok 3

Filety umyj, osuszyć i wykonać głębokie nacięcie, po czym natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Krok 4

Nadziej filety grzybami z cebulką, zepnij wykałaczkami.

Krok 5

Przygotuj bulion Knorr. Obsmaż na oliwie i podlej bulionem.

Krok 6

Obłóż reszta farszu i duś 15 minut. Udekoruj figami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane filety z kurczakaNadziewane filety z kurczaka

To danie, które jest dość wykwintne, a proste w przygotowaniu. Filety z kurczaka nadziewane prawdziwkami z parmezanem i duszone w otoczeniu słodkich fig to kulinarny rarytas, który uświetni uroczysty obiad, ale też doda smaku kolacji we dwoje. Jeśli byłaby potrzeba, aby nieco uprościć potrawę, prawdziwki można z powodzeniem zastąpić pieczarkami, a parmezan drobno startym serem żółtym w niedużej ilości. Lekko podsmażone na oliwie mięso, pieczone w sosie powstałym z pozostałego farszu, jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane filety można podać na obiad z ziemniakami bądź ryżem. Na elegancką kolację mięso można ułożyć na liściach rukoli i przyozdobić talerz ciemnym sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy i miodu, którego barwa będzie się dobrze komponować z figami. W ten sposób zaserwowane filety z kurczaka na pewno będą smakować. Zobacz, jak je przyrządzić.