Nadziewane filety z kurczaka

Autor: MartaS MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0

0

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i pokrój prawdziwki oraz pokrój w kostkę cebulę. Całość razem podsmaż na maśle.

Krok 2

Dopraw parmezanem, solą pieprzem i tymiankiem.

Krok 3

Filety umyj, osuszyć i wykonać głębokie nacięcie, po czym natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Krok 4

Nadziej filety grzybami z cebulką, zepnij wykałaczkami.

Krok 5

Przygotuj bulion Knorr. Obsmaż na oliwie i podlej bulionem.

Krok 6

Obłóż reszta farszu i duś 15 minut. Udekoruj figami

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane filety z kurczakaNadziewane filety z kurczaka

To danie, które jest dość wykwintne, a proste w przygotowaniu. Filety z kurczaka nadziewane prawdziwkami z parmezanem i duszone w otoczeniu słodkich fig to kulinarny rarytas, który uświetni uroczysty obiad, ale też doda smaku kolacji we dwoje. Jeśli byłaby potrzeba, aby nieco uprościć potrawę, prawdziwki można z powodzeniem zastąpić pieczarkami, a parmezan drobno startym serem żółtym w niedużej ilości. Lekko podsmażone na oliwie mięso, pieczone w sosie powstałym z pozostałego farszu, jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane filety można podać na obiad z ziemniakami bądź ryżem. Na elegancką kolację mięso można ułożyć na liściach rukoli i przyozdobić talerz ciemnym sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy i miodu, którego barwa będzie się dobrze komponować z figami. W ten sposób zaserwowane filety z kurczaka na pewno będą smakować. Zobacz, jak je przyrządzić.