Filety z kurczaka nadziewane prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane filety z kurczaka

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i pokrój prawdziwki oraz pokrój w kostkę cebulę. Całość razem podsmaż na maśle.

Krok 2

Dopraw parmezanem, solą pieprzem i tymiankiem.

Krok 3

Filety umyj, osuszyć i wykonać głębokie nacięcie, po czym natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Krok 4

Nadziej filety grzybami z cebulką, zepnij wykałaczkami.

Krok 5

Przygotuj bulion Knorr. Obsmaż na oliwie i podlej bulionem.

Krok 6

Obłóż reszta farszu i duś 15 minut. Udekoruj figami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane filety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Kruche z serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane filety z kurczakaNadziewane filety z kurczaka

To danie, które jest dość wykwintne, a proste w przygotowaniu. Filety z kurczaka nadziewane prawdziwkami z parmezanem i duszone w otoczeniu słodkich fig to kulinarny rarytas, który uświetni uroczysty obiad, ale też doda smaku kolacji we dwoje. Jeśli byłaby potrzeba, aby nieco uprościć potrawę, prawdziwki można z powodzeniem zastąpić pieczarkami, a parmezan drobno startym serem żółtym w niedużej ilości. Lekko podsmażone na oliwie mięso, pieczone w sosie powstałym z pozostałego farszu, jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane filety można podać na obiad z ziemniakami bądź ryżem. Na elegancką kolację mięso można ułożyć na liściach rukoli i przyozdobić talerz ciemnym sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy i miodu, którego barwa będzie się dobrze komponować z figami. W ten sposób zaserwowane filety z kurczaka na pewno będą smakować. Zobacz, jak je przyrządzić.