
Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
4 sztuki
2 sztuki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i pokrój prawdziwki oraz pokrój w kostkę cebulę. Całość razem podsmaż na maśle.
Krok 2
Dopraw parmezanem, solą pieprzem i tymiankiem.
Krok 3
Filety umyj, osuszyć i wykonać głębokie nacięcie, po czym natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Krok 4
Nadziej filety grzybami z cebulką, zepnij wykałaczkami.
Krok 5
Przygotuj bulion Knorr. Obsmaż na oliwie i podlej bulionem.
Krok 6
Obłóż reszta farszu i duś 15 minut. Udekoruj figami
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane filety z kurczaka
To danie, które jest dość wykwintne, a proste w przygotowaniu. Filety z kurczaka nadziewane prawdziwkami z parmezanem i duszone w otoczeniu słodkich fig to kulinarny rarytas, który uświetni uroczysty obiad, ale też doda smaku kolacji we dwoje. Jeśli byłaby potrzeba, aby nieco uprościć potrawę, prawdziwki można z powodzeniem zastąpić pieczarkami, a parmezan drobno startym serem żółtym w niedużej ilości. Lekko podsmażone na oliwie mięso, pieczone w sosie powstałym z pozostałego farszu, jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane filety można podać na obiad z ziemniakami bądź ryżem. Na elegancką kolację mięso można ułożyć na liściach rukoli i przyozdobić talerz ciemnym sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy i miodu, którego barwa będzie się dobrze komponować z figami. W ten sposób zaserwowane filety z kurczaka na pewno będą smakować. Zobacz, jak je przyrządzić.


































