
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
150 mililitrów
4 sztuki
10 dekagramów
30 dekagramów
80 dekagramów
300 mililitrów
50 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż podsmaż mieszając przez 3 minuty na niewielkiej ilości oleju, wlej stopniowo wino i bulion, podgrzewaj do czasu, gdy ryż wchłonie cały płyn.
Krok 2
Warzywa umyj i oczyść, następnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Mięso zrumień na 2 łyżkach oleju, dodaj warzywa i podsmaż.
Krok 4
Pomidory zmiksuj, dodaj do mięsa, przypraw solą i pieprzem. Duś 30 minut, ostudź.
Krok 5
Mozzarellę drobno posiekaj i dodaj do mięsa razem z ryżem. Masę wyrób i uformuj z niej małe kuleczki.
Krok 6
Obtaczaj je w mące, jajku i panieruj w bułce tartej.
Krok 7
Usmaż na rumiano w głębokim oleju.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej