
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
800 gramów
null
3 łyżki
300 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
null
1 sztuka
1 kilogram
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, lekko przestudzić, obierz i ciepłe przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Ostudź, wymieszaj z mąką, jajkiem i żółtkiem, listkami bazylii i szczypta soli. Wyrób jednolite ciasto, podsyp w razie potrzeby mąką.
Krok 3
Ciasto podziel na porcje, oprósz mąką dłońmi uformuj z nich wałeczki grubości palca. Pokrój na kluski długości 3 cm, każdy przeciśnij wypukłą stroną widelca.
Krok 4
Gotuj ok. 5 minut, a gdy gnocchi wypłyną, wyjmij i osącz.
Krok 5
Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę podsmaż z listkiem laurowym na oliwie, dodaj pomidory, dusić 10 minut.
Krok 6
Wyjmij liść laurowy, dodaj tymianek, dopraw. Gnocchi podawaj z sosem, posyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej