
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
800 gramów
null
3 łyżki
300 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
null
1 sztuka
1 kilogram
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, lekko przestudzić, obierz i ciepłe przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Ostudź, wymieszaj z mąką, jajkiem i żółtkiem, listkami bazylii i szczypta soli. Wyrób jednolite ciasto, podsyp w razie potrzeby mąką.
Krok 3
Ciasto podziel na porcje, oprósz mąką dłońmi uformuj z nich wałeczki grubości palca. Pokrój na kluski długości 3 cm, każdy przeciśnij wypukłą stroną widelca.
Krok 4
Gotuj ok. 5 minut, a gdy gnocchi wypłyną, wyjmij i osącz.
Krok 5
Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę podsmaż z listkiem laurowym na oliwie, dodaj pomidory, dusić 10 minut.
Krok 6
Wyjmij liść laurowy, dodaj tymianek, dopraw. Gnocchi podawaj z sosem, posyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
















