Bazyliowe gnocchi z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bazyliowe gnocchi z pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

800 gramów

null

3 łyżki

300 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

null

1 sztuka

1 kilogram

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, lekko przestudzić, obierz i ciepłe przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Ostudź, wymieszaj z mąką, jajkiem i żółtkiem, listkami bazylii i szczypta soli. Wyrób jednolite ciasto, podsyp w razie potrzeby mąką.

Krok 3

Ciasto podziel na porcje, oprósz mąką dłońmi uformuj z nich wałeczki grubości palca. Pokrój na kluski długości 3 cm, każdy przeciśnij wypukłą stroną widelca.

Krok 4

Gotuj ok. 5 minut, a gdy gnocchi wypłyną, wyjmij i osącz.

Krok 5

Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę podsmaż z listkiem laurowym na oliwie, dodaj pomidory, dusić 10 minut.

Krok 6

Wyjmij liść laurowy, dodaj tymianek, dopraw. Gnocchi podawaj z sosem, posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Wegetariański gulasz
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej