Bazyliowe gnocchi z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bazyliowe gnocchi z pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

800 gramów

null

3 łyżki

300 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

null

1 sztuka

1 kilogram

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, lekko przestudzić, obierz i ciepłe przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Ostudź, wymieszaj z mąką, jajkiem i żółtkiem, listkami bazylii i szczypta soli. Wyrób jednolite ciasto, podsyp w razie potrzeby mąką.

Krok 3

Ciasto podziel na porcje, oprósz mąką dłońmi uformuj z nich wałeczki grubości palca. Pokrój na kluski długości 3 cm, każdy przeciśnij wypukłą stroną widelca.

Krok 4

Gotuj ok. 5 minut, a gdy gnocchi wypłyną, wyjmij i osącz.

Krok 5

Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę podsmaż z listkiem laurowym na oliwie, dodaj pomidory, dusić 10 minut.

Krok 6

Wyjmij liść laurowy, dodaj tymianek, dopraw. Gnocchi podawaj z sosem, posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bazyliowe gnocchi z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej