
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
250 gramów
600 gramów
6 plastrów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.
Krok 2
Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 minut do lodówki.
Krok 3
Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę, dodaj pokrojone w kostkę plastry szynki. Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę.
Krok 4
Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami. Posmarujesz ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę.
Krok 5
Piecz w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej