Banica z fetą i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Banica z fetą i szynką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

250 gramów

600 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.

Krok 2

Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 minut do lodówki.

Krok 3

Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę, dodaj pokrojone w kostkę plastry szynki. Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę.

Krok 4

Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami. Posmarujesz ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę.

Krok 5

Piecz w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Krupnik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej