
Składniki
4 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ośmiornicę oczyść, odetnij nogi od tułowia i pokrój na kawałki.
Krok 2
Pomidory pokrój na grube plastry.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu połóż kawałki ośmiornicy i poczekaj, aż puści sok.
Krok 4
Połóż na niej pomidory, przykryj i duś przez godzinę. Wlej wino i duś dalej, aby ośmiornica była miękka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej