Pasztet wielkanocny warzywny - wegetariański | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny pasztet warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszone grzyby namocz w 200 ml wody i następnie gotuj ok. 15 minut.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 1

Krok 2

Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż nabiorą mocno rumianego koloru.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą grzybową oraz grzybami i ponownie zagotuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 3

Krok 4

W dużej misce umieść kaszę gryczaną, odcedzoną ciecierzycę, sos z grzybami i pokruszone orzechy.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek, musztardę, usmażone warzywa i wszystkie przyprawy Knorr. Całość zmiksuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 5

Krok 6

Naczynie do pieczenia pasztetu posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę warzywną, wyrównaj, posyp z wierzchu bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Wystudź i podawaj na wielkanocnym stole wraz z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła, świeże pieczywo.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Maggie

    Maggie , 18.04.2025

    Super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • biliali

    biliali , 17.11.2022

    Czy ciecierzycę można zastąpić ugotowaną fasolą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Melisa

    Melisa , 19.04.2022

    Dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bada

    bada , 15.04.2022

    należałoby napisać, że sos z paczki trzeba przygotować jak na opakowaniu.I dopiero potem połączyć go z wodą z gotowania grzybów.Bo z 200ml wody praktycznie nic nie zostaje w rondelku bo suszone grzyby ją wchłoną

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny pasztet warzywny Wielkanocny pasztet warzywny

Są takie dania, które z pewnymi okresami w roku kojarzą się nieodzownie. Jednym z nich jest pasztet. Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy. I to bez dodatku mięsa!

Dla kogo?

Ta potrawa ucieszy wszystkich wegan i wegetarian, szukających substytutów potraw znanych i powszechnie lubianych.

Na jaką okazję?

Do zabrania ze sobą jako składnik kanapek lub do rozkoszowania się smakiem podczas leniwego poranka.

Czy wiesz, że?

Ciekawostką jest, że wytwarzana z gryki kasza gryczana nie zalicza się do zbóż, tak jak, chociażby kasza jęczmienna bądź manna.

Dla urozmaicenia:

Wielka moc smaku pasztetu tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jakich użyjesz i jak finalnie smakować będzie przygotowany przez Ciebie pasztet.