
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
50 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszone grzyby namocz w 200 ml wody i następnie gotuj ok. 15 minut.

Krok 2
Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż nabiorą mocno rumianego koloru.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z wodą grzybową oraz grzybami i ponownie zagotuj.

Krok 4
W dużej misce umieść kaszę gryczaną, odcedzoną ciecierzycę, sos z grzybami i pokruszone orzechy.

Krok 5
Dodaj czosnek, musztardę, usmażone warzywa i wszystkie przyprawy Knorr. Całość zmiksuj.

Krok 6
Naczynie do pieczenia pasztetu posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę warzywną, wyrównaj, posyp z wierzchu bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Wystudź i podawaj na wielkanocnym stole wraz z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła, świeże pieczywo.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocny pasztet warzywny
Są takie dania, które z pewnymi okresami w roku kojarzą się nieodzownie. Jednym z nich jest pasztet. Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy. I to bez dodatku mięsa!
Dla kogo?
Ta potrawa ucieszy wszystkich wegan i wegetarian, szukających substytutów potraw znanych i powszechnie lubianych.
Na jaką okazję?
Do zabrania ze sobą jako składnik kanapek lub do rozkoszowania się smakiem podczas leniwego poranka.
Czy wiesz, że?
Ciekawostką jest, że wytwarzana z gryki kasza gryczana nie zalicza się do zbóż, tak jak, chociażby kasza jęczmienna bądź manna.
Dla urozmaicenia:
Wielka moc smaku pasztetu tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jakich użyjesz i jak finalnie smakować będzie przygotowany przez Ciebie pasztet.