Wielkanocny pasztet warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszone grzyby namocz w 200 ml wody i następnie gotuj ok. 15 minut.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 1

Krok 2

Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż nabiorą mocno rumianego koloru.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą grzybową oraz grzybami i ponownie zagotuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 3

Krok 4

W dużej misce umieść kaszę gryczaną, odcedzoną ciecierzycę, sos z grzybami i pokruszone orzechy.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek, musztardę, usmażone warzywa i wszystkie przyprawy Knorr. Całość zmiksuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 5

Krok 6

Naczynie do pieczenia pasztetu posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę warzywną, wyrównaj, posyp z wierzchu bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Wystudź i podawaj na wielkanocnym stole wraz z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła, świeże pieczywo.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos Robert - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny pasztet warzywny Wielkanocny pasztet warzywny

Są takie dania, które z pewnymi okresami w roku kojarzą się nieodzownie. Jednym z nich jest pasztet. Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy. I to bez dodatku mięsa!

Dla kogo?

Ta potrawa ucieszy wszystkich wegan i wegetarian, szukających substytutów potraw znanych i powszechnie lubianych.

Na jaką okazję?

Do zabrania ze sobą jako składnik kanapek lub do rozkoszowania się smakiem podczas leniwego poranka.

Czy wiesz, że?

Ciekawostką jest, że wytwarzana z gryki kasza gryczana nie zalicza się do zbóż, tak jak, chociażby kasza jęczmienna bądź manna.

Dla urozmaicenia:

Wielka moc smaku pasztetu tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jakich użyjesz i jak finalnie smakować będzie przygotowany przez Ciebie pasztet.