Pasztet wielkanocny warzywny - wegetariański | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny pasztet warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

545 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszone grzyby namocz w 200 ml wody i następnie gotuj ok. 15 minut.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 1

Krok 2

Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż nabiorą mocno rumianego koloru.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą grzybową oraz grzybami i ponownie zagotuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 3

Krok 4

W dużej misce umieść kaszę gryczaną, odcedzoną ciecierzycę, sos z grzybami i pokruszone orzechy.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek, musztardę, usmażone warzywa i wszystkie przyprawy Knorr. Całość zmiksuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 5

Krok 6

Naczynie do pieczenia pasztetu posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę warzywną, wyrównaj, posyp z wierzchu bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Wystudź i podawaj na wielkanocnym stole wraz z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła, świeże pieczywo.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Maggie

    Maggie , 18.04.2025

    Super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • biliali

    biliali , 17.11.2022

    Czy ciecierzycę można zastąpić ugotowaną fasolą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Melisa

    Melisa , 19.04.2022

    Dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bada

    bada , 15.04.2022

    należałoby napisać, że sos z paczki trzeba przygotować jak na opakowaniu.I dopiero potem połączyć go z wodą z gotowania grzybów.Bo z 200ml wody praktycznie nic nie zostaje w rondelku bo suszone grzyby ją wchłoną

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny pasztet warzywny Wielkanocny pasztet warzywny

Są takie dania, które z pewnymi okresami w roku kojarzą się nieodzownie. Jednym z nich jest pasztet. Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy. I to bez dodatku mięsa!

Dla kogo?

Ta potrawa ucieszy wszystkich wegan i wegetarian, szukających substytutów potraw znanych i powszechnie lubianych.

Na jaką okazję?

Do zabrania ze sobą jako składnik kanapek lub do rozkoszowania się smakiem podczas leniwego poranka.

Czy wiesz, że?

Ciekawostką jest, że wytwarzana z gryki kasza gryczana nie zalicza się do zbóż, tak jak, chociażby kasza jęczmienna bądź manna.

Dla urozmaicenia:

Wielka moc smaku pasztetu tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jakich użyjesz i jak finalnie smakować będzie przygotowany przez Ciebie pasztet.