
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żołądki obgotuj, zalej świeżą wodą, dodaj włoszczyznę pokrojoną w paski, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczkę soli.
Krok 2
Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy będą miękkie. Po ugotowaniu żołądki wyjmuj i pokrój w paski.
Krok 3
W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, stale mieszając podlewaj wywarem z żołądków.
Krok 4
Dodaj posiekany koper i gotuj jeszcze chwilę, dodaj pokrojone żołądki, wymieszaj.
Krok 5
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej