Zupa ogórkowa na rosole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórkowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obierz, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa zalej litrem wody. Zagotuj i gotuj na małym ogniu.

Krok 2

Po 20 minutach dodaj starte na tarce ogórki i kostkę bulionową. Gotuj jeszcze 5 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OgórkowaOgórkowa

Jedna z najpopularniejszych zup, której podstawą są kiszone ogórki. Nadają one potrawie wyrazisty i delikatnie kwaśny smak. Ogórkową przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Oprócz ogórków, wystarczy mieć jeszcze ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kostkę), a także bulion. Całość koniecznie przypraw ulubionymi ziołami. Sprawdzą się ziele angielskie, pieprz ziołowy, oregano czy też suszony estragon. Zupę ogórkową można posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Chcąc ją nieco urozmaicić, warto dodać do niej inne warzywa, np. pomidory, cieciorkę, cukinię, brokuł czy kalafior. Będzie też dobrze smakowała z czosnkowymi grzankami, ryżem lub kaszą zamiast ziemniaków. Serwuj ją jako pierwsze danie podczas obiadu lub potraktuj jako ciepłą kolację. Wtedy dołącz do zupy swoje ulubione pieczywo. Najlepiej bagietkę, razowe bułki, pieczywo tostowe lub pełnoziarniste. Zajrzyj do naszego przepisu i przygotuj tę smaczną zupę. Serwuj ją na wiele okazji. Pasować będzie zarówno na pierwsze danie, jak i gorącą kolację.