Zupa ogórkowa na rosole przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ogórkowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obierz, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa zalej litrem wody. Zagotuj i gotuj na małym ogniu.

Krok 2

Po 20 minutach dodaj starte na tarce ogórki i kostkę bulionową. Gotuj jeszcze 5 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto dyniowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OgórkowaOgórkowa

Jedna z najpopularniejszych zup, której podstawą są kiszone ogórki. Nadają one potrawie wyrazisty i delikatnie kwaśny smak. Ogórkową przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Oprócz ogórków, wystarczy mieć jeszcze ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kostkę), a także bulion. Całość koniecznie przypraw ulubionymi ziołami. Sprawdzą się ziele angielskie, pieprz ziołowy, oregano czy też suszony estragon. Zupę ogórkową można posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Chcąc ją nieco urozmaicić, warto dodać do niej inne warzywa, np. pomidory, cieciorkę, cukinię, brokuł czy kalafior. Będzie też dobrze smakowała z czosnkowymi grzankami, ryżem lub kaszą zamiast ziemniaków. Serwuj ją jako pierwsze danie podczas obiadu lub potraktuj jako ciepłą kolację. Wtedy dołącz do zupy swoje ulubione pieczywo. Najlepiej bagietkę, razowe bułki, pieczywo tostowe lub pełnoziarniste. Zajrzyj do naszego przepisu i przygotuj tę smaczną zupę. Serwuj ją na wiele okazji. Pasować będzie zarówno na pierwsze danie, jak i gorącą kolację.