Kotlety z jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z jajek

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

6 łyżek

70 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka drobno siekamy.

Krok 2

Dodajemy zmielone ziemniaki, śmietanę, surowe jajko, rozkruszoną kostkę pietruszka Knorr.

Krok 3

Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Dokładnie wyrabiamy masę.

Krok 5

Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w otrębach i smażymy na roztopionym maśle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z jajekKotlety z jajek

Kotlety z jajek są dobrym zamiennikiem mięsnych dań obiadowych, przypadną jednak do gustu nie tylko wegetarianom. Mają kremową fakturę, a otoczone są delikatną panierką z otrębów pszennych. Stopień ich ostrości możesz regulować w zależności od swoich upodobań. W tym celu użyj pikantnych przypraw, np. ostrej papryki lub pieprzu ziołowego. Do przygotowania proponowanej potrawy możesz wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Otręby do panierowania z powodzeniem zastąpisz bułką tartą. Kotlety z jajek będą dobrze smakowały z gotowanymi lub świeżymi warzywami, takimi jak fasolka szparagowa, brokuł, kalafior czy marchewka z groszkiem. Gotowe będą idealnie komponować się z różnymi sosami. Warte rekomendacji będą: grzybowy, koperkowy czy chrzanowy. Jeśli przygotujesz więcej kotletów, możesz je wykorzystać do zrobienia smacznych wegetariańskich hamburgerów na kolację. Potrzebna będzie Ci do tego bułka, plasterek sera, sałata, pomidory lub ogórki i ketchup oraz majonez. W takiej wersji możesz je też zabrać na piknik lub zjeść w pracy. Zobacz, jak przygotować tę prostą i smaczną potrawę.