
Składniki
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
2.5 szklanki
5 sztuk
1 łyżeczka
80 mililitrów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Otrzyj cytrynę ze skórki , z połówki wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białka.

Krok 2
Jabłka umyj obierz wykrój z nich środek a następnie pokrój w 0,5 cm grubości plastry.

Krok 3
Żółtka utrzyj z miodem masłem , skórką i sokiem z cytryny, oraz cynamonem na gładką masę. Dodaj kefir mąkę i sodę oczyszczoną , wszystko jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na bok.

Krok 4
Ubij białko na sztywną pianę połącz z ciastem. Ciasto powinno by dość gęste tak aby z łatwością oblepiło plastry jabłka Jego gęstość możesz zawsze wyregulować dodają trochę mąki lub wody.

Krok 5
Na patelni rozgrzej olej. Plastry jabłek zanurzając w cieście układaj na gorący olej. Placki smaż z obu stron na złoty kolor, na średnio rozgrzanym tłuszczu tak aby doszły w środku. Usmażone racuch najpierw układaj na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie ułożone już na półmisku posyp z wierzchu cukrem pudrem. Usmażone racuch najpierw układaj na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie ułożone już na półmisku posyp z wierzchu cukrem pudrem.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować placki ze śliwkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy bez drożdży z miodem
Na sam widok smakowitych racuchów aż cieknie ślinka! Jeśli do tej pory liczyłeś głównie na rarytasy przygotowywane przez mamę czy babcię, to teraz oddajemy w Twoje ręce gotowy przepis na te dobroci – oto racuchy bez drożdży z miodem. Zapisz go i miej pod ręką, aby przygotować pyszne danie zawsze wtedy, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota!
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów. Miód sprawi, że szybko zaspokoją swoją chętkę na coś słodkiego.
Na jaką okazję?
Racuchy bez drożdży z miodem możesz przygotować zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser – po obiedzie.
Czy wiesz, że?
Kefir zaliczany jest do produktów mleczarskich i pochodzi najprawdopodobniej z Kaukazu.
Dla urozmaicenia
Racuchy z miodem możesz podawać z dowolnymi dodatkami – wybierz te najbardziej uwielbiane przez swoich domowników. Postaw zarówno na świeże, jak i mrożone owoce, ale też różne musy, sosy czy inne słodkości.