Racuchy bez drożdży z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy bez drożdży z miodem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

heart
504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

502 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2.5 szklanki

5 sztuk

1 łyżeczka

80 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Otrzyj cytrynę ze skórki , z połówki wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białka.

Racuchy bez drożdży z miodem  - Krok 1

Krok 2

Jabłka umyj obierz wykrój z nich środek a następnie pokrój w 0,5 cm grubości plastry.

Racuchy bez drożdży z miodem  - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z miodem masłem , skórką i sokiem z cytryny, oraz cynamonem na gładką masę. Dodaj kefir mąkę i sodę oczyszczoną , wszystko jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na bok.

Racuchy bez drożdży z miodem  - Krok 3

Krok 4

Ubij białko na sztywną pianę połącz z ciastem. Ciasto powinno by dość gęste tak aby z łatwością oblepiło plastry jabłka Jego gęstość możesz zawsze wyregulować dodają trochę mąki lub wody.

Racuchy bez drożdży z miodem  - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Plastry jabłek zanurzając w cieście układaj na gorący olej. Placki smaż z obu stron na złoty kolor, na średnio rozgrzanym tłuszczu tak aby doszły w środku. Usmażone racuch najpierw układaj na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie ułożone już na półmisku posyp z wierzchu cukrem pudrem. Usmażone racuch najpierw układaj na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie ułożone już na półmisku posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Racuchy bez drożdży z miodem  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować placki ze śliwkami.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 06.05.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy bez drożdży z miodem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy bez drożdży z miodem Racuchy bez drożdży z miodem

Na sam widok smakowitych racuchów aż cieknie ślinka! Jeśli do tej pory liczyłeś głównie na rarytasy przygotowywane przez mamę czy babcię, to teraz oddajemy w Twoje ręce gotowy przepis na te dobroci – oto racuchy bez drożdży z miodem. Zapisz go i miej pod ręką, aby przygotować pyszne danie zawsze wtedy, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota!

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów. Miód sprawi, że szybko zaspokoją swoją chętkę na coś słodkiego.

Na jaką okazję?

Racuchy bez drożdży z miodem możesz przygotować zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser – po obiedzie.

Czy wiesz, że?

Kefir zaliczany jest do produktów mleczarskich i pochodzi najprawdopodobniej z Kaukazu.

Dla urozmaicenia

Racuchy z miodem możesz podawać z dowolnymi dodatkami – wybierz te najbardziej uwielbiane przez swoich domowników. Postaw zarówno na świeże, jak i mrożone owoce, ale też różne musy, sosy czy inne słodkości.