Co zrobić z drożdży na słono?

Dowiedzcie się, co zrobić z drożdży na słono na obiad, kolację lub śniadanie. Ciasto drożdżowe może być wykorzystane pomysłowo na wiele sposobów – nie tylko w postaci klasycznych bułeczek.

Co zrobić z drożdży na słono na obiad i kolację?

Ciekawi was, co można zrobić z ciasta drożdżowego na słono w ramach obiadu? Doskonałym pomysłem będą drożdżowe bułki z mięsem. Takie danie 2 w 1, łączące w sobie białko i węglowodany, doskonale sprawdzi się w menu miłośników wytrawnych wypieków. Alternatywą mogą być też paluchy drożdżowe faszerowane wieprzowiną, wołowiną lub mięsem z indyka.

Co zrobić z drożdży na słono, jeśli lubicie ostre potrawy? Dobrym pomysłem może być lubelski cebularz, czyli placek drożdżowy posypany cebulą i makiem. Ten regionalny specjał sprawdzi się w ramach podwieczorku, ale też na szybki obiad. Cebularze możecie serwować z keczupem lub z dowolnym zimnym sosem. Ciekawym pomysłem są też pizzerinki, czyli minipizze z ulubionymi dodatkami – owocami morza, wędzonym kurczakiem, pomidorami lub salami.

Co zrobić z ciasta drożdżowego na słono lub słodko na śniadanie?

Ciekawym pomysłem na wytrawne śniadanie może być włoska focaccia z pomidorami, czyli drożdżowe pieczywo z dodatkiem oliwek i ziół. Jeśli jesteście miłośnikami słodkich smaków, spróbujcie drożdżowych klusek na parze z owocowym nadzieniem lub klasycznych drożdżowych rogalików ze słodką konfiturą z jabłek i gruszek. Do słodkiego śniadania idealnie pasuje kakao lub kawa z mlekiem, a do wytrawnego możecie podać warzywno-owocowy koktajl z nasionami chia.