Suche drożdże – ile to świeżych?

Sprawdzona alternatywą dla tradycyjnych drożdży są suche drożdże. Ile to świeżych i jak dokładnie je przeliczyć, by zachować odpowiednie proporcje? Warto wiedzieć, jak to zrobić, żeby drożdżowe wypieki wyrosły i cieszyły swoim wyjątkowym smakiem.

Zarówno wprawione w kuchennych pracach gospodynie domowe, jak i osoby, które do kuchni nie zaglądają zadają sobie czasem pytanie – jak przeliczyć świeże drożdże na suche? Okazuje się, że wcale nie jest to skomplikowane, a piekąc z powodzeniem możemy zamienić wymienione w przepisie drożdże świeże na suche i odwrotnie. Z wykorzystaniem drożdży możemy upiec pyszne bułki z orzechami, klasyczną drożdżówkę lub przygotować danie obiadowe w postaci drożdżowych pierogów z kapustą i dorszem. Możliwości jest wiele.

Czym różnią się drożdże suche od drożdży świeżych?

Zarówno drożdże świeże, jak i drożdże suche powodują wyrastanie i spulchnianie naszych wypieków. Docelowo ich działanie jest takie samo. Oba rodzaje drożdży różnią się jednak pod względem przygotowania i przechowywania.

Żeby ciasto drożdżowe pięknie nam wyrosło drożdże świeże muszą być naprawdę świeże, a więc kostka kupiona w sklepie nie powinna być przesuszona. Warto zawsze sprawdzać datę przydatności do spożycia, ponieważ w przypadku drożdży świeżych jest ona dość krótka. Zakupione drożdże należy zawsze przechowywać w lodówce, a przed dodaniem do ciasta ogrzać je do temperatury pokojowej.

Zupełnie inne cechy mają drożdże suszone, czyli tak zwane instant. Tego rodzaju drożdże mają postać drobno zmielonego proszku. Kupujemy je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, a ich okres przydatności do spożycia jest długi. Drożdże instant nie wymagają szczególnego przechowywania. W zupełności wystarczy im zacieniona szafka z innymi przyprawami. Podczas pieczenia wystarczy wsypać ich odpowiednią ilość do pozostałych składników i dokładnie połączyć. Nie wymagają bowiem wcześniejszego przygotowywania rozczynu.

Jak przeliczyć drożdże suche na świeże?

Jak przeliczyć suche drożdże na świeże, kiedy przystępujemy do wypieków ciasta drożdżowego? Drożdżowy przelicznik wcale nie jest skomplikowany. Jeśli w przepisie wymienione są drożdże inne niż te, które aktualnie znajdują się w naszej kuchni należy wziąć pod uwagę, że 7 gram drożdży suchych odpowiada 25 gramom drożdży w kostce (świeżych). Taka informacja powinna też znajdować się na opakowaniu producenta.

Drożdżowe ciasto – o czym należy pamiętać?

Ciasto drożdżowe nie wymaga od zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ale warto stosować się do kilku ważnych wskazówek, żeby pięknie wyrosło i się upiekło. Rozrabiając ciasto należy dokładnie odmierzyć wszystkie niezbędne składniki, w tym drożdże. Jeżeli wybór padnie na drożdże w kostce, trzeba rozpuścić je w wodzie o temperaturze około 35°C. Tak przygotowane drożdże mieszamy z resztą składników. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasta drożdżowe uwielbiają ciepło, w takich warunkach najlepiej też pozostawić je do wyrośnięcia. Należy jednak mieć na uwadze, że temperatura nie może przekraczać 40°C. Drożdżowy rozczyn możemy więc postawić blisko grzejnika lub na skąpanym w słońcu parapecie. Możemy też wstawić go ciepłego piekarnika.

Gdy rozczyn wyrośnie, należy dokładnie wyrobić ciasto. Im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie lepiej napowietrzone. Następnie jeszcze raz odstawiamy je na chwilę do wyrośnięcia i dopiero potem pieczemy.