
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
250 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
500 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w plasterki. Gotuj przez 10 minut z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu oraz przyprawy do ryb.
Krok 2
Filety włóż do jarzyn i gotuj do czasu, gdy ryba będzie miękka. W razie potrzeby dopraw.
Krok 3
Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój w paski. Oba składniki podsmaż na maśle* do momentu, gdy połowa wytworzonego przez grzyby sosu wyparuje.
Krok 4
Śmietanę, żółtka i mąkę lekko ubij, by wytworzył się jednolity sos.
Krok 5
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na spodzie połóż warzywa, na nich ułóż filety.
Krok 6
Na rybie połóż pieczarki z cebulą i całość zalej sosem.
Krok 7
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej