
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
250 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
500 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w plasterki. Gotuj przez 10 minut z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu oraz przyprawy do ryb.
Krok 2
Filety włóż do jarzyn i gotuj do czasu, gdy ryba będzie miękka. W razie potrzeby dopraw.
Krok 3
Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój w paski. Oba składniki podsmaż na maśle* do momentu, gdy połowa wytworzonego przez grzyby sosu wyparuje.
Krok 4
Śmietanę, żółtka i mąkę lekko ubij, by wytworzył się jednolity sos.
Krok 5
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na spodzie połóż warzywa, na nich ułóż filety.
Krok 6
Na rybie połóż pieczarki z cebulą i całość zalej sosem.
Krok 7
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej