Karp w jarzynach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w jarzynach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

500 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w plasterki. Gotuj przez 10 minut z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu oraz przyprawy do ryb.

Krok 2

Filety włóż do jarzyn i gotuj do czasu, gdy ryba będzie miękka. W razie potrzeby dopraw.

Krok 3

Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój w paski. Oba składniki podsmaż na maśle* do momentu, gdy połowa wytworzonego przez grzyby sosu wyparuje.

Krok 4

Śmietanę, żółtka i mąkę lekko ubij, by wytworzył się jednolity sos.

Krok 5

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na spodzie połóż warzywa, na nich ułóż filety.

Krok 6

Na rybie połóż pieczarki z cebulą i całość zalej sosem.

Krok 7

Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej