Jagnięcina w sosie Curry – Madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

10 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 ziarna

100 mililitrów

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 2

Krok 3

W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć do garnka cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Smaż około 2 minut, dodaj curry. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną pastę, smaż kolejną minutę, dodaj pomidory, Bulionetkę wołową Knorr, całość doprowadź do wrzenia, wlej napój kokosowy.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 3

Krok 4

Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 4

Krok 5

Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej. Sos powinien być gęsty i powinien dokładnie obtaczać mięso.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 5

Krok 6

Jagnięcinę podawaj z chlebem pita, raitą, obficie posypaną posiekaną natką kolendry.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina w sosie Curry – Madras Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.