Jagnięcina w sosie Curry – Madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

10 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 ziarna

100 mililitrów

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 2

Krok 3

W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć do garnka cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Smaż około 2 minut, dodaj curry. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną pastę, smaż kolejną minutę, dodaj pomidory, Bulionetkę wołową Knorr, całość doprowadź do wrzenia, wlej napój kokosowy.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 3

Krok 4

Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 4

Krok 5

Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej. Sos powinien być gęsty i powinien dokładnie obtaczać mięso.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 5

Krok 6

Jagnięcinę podawaj z chlebem pita, raitą, obficie posypaną posiekaną natką kolendry.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Calzone z kurczakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej