Jagnięcina w sosie Curry – Madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

10 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 ziarna

100 mililitrów

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 2

Krok 3

W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć do garnka cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Smaż około 2 minut, dodaj curry. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną pastę, smaż kolejną minutę, dodaj pomidory, Bulionetkę wołową Knorr, całość doprowadź do wrzenia, wlej napój kokosowy.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 3

Krok 4

Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 4

Krok 5

Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej. Sos powinien być gęsty i powinien dokładnie obtaczać mięso.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 5

Krok 6

Jagnięcinę podawaj z chlebem pita, raitą, obficie posypaną posiekaną natką kolendry.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina w sosie Curry – Madras Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.