Jagnięcina w sosie Curry – Madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

10 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 ziarna

100 mililitrów

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 2

Krok 3

W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć do garnka cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Smaż około 2 minut, dodaj curry. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną pastę, smaż kolejną minutę, dodaj pomidory, Bulionetkę wołową Knorr, całość doprowadź do wrzenia, wlej napój kokosowy.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 3

Krok 4

Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 4

Krok 5

Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej. Sos powinien być gęsty i powinien dokładnie obtaczać mięso.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 5

Krok 6

Jagnięcinę podawaj z chlebem pita, raitą, obficie posypaną posiekaną natką kolendry.

Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina w sosie Curry – Madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bananowe Placuszki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina w sosie Curry – Madras Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.