
Składniki
400 gramów
1 sztuka
600 gramów
100 gramów
5 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
10 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 ziarna
100 mililitrów
1 pęczek
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.

Krok 2
Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.

Krok 3
W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć do garnka cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Smaż około 2 minut, dodaj curry. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną pastę, smaż kolejną minutę, dodaj pomidory, Bulionetkę wołową Knorr, całość doprowadź do wrzenia, wlej napój kokosowy.

Krok 4
Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 5
Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej. Sos powinien być gęsty i powinien dokładnie obtaczać mięso.

Krok 6
Jagnięcinę podawaj z chlebem pita, raitą, obficie posypaną posiekaną natką kolendry.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej