Jak zrobić kotlety sojowe? Jak przygotować i przyrządzić?
Kotlety sojowe to apetyczna alternatywa dla tradycyjnych schabowych, która od lat występuje jadłospisach wegetarian. Obecnie jednak to danie cieszy się również ogromną popularnością wśród miłośników mięs, ponieważ jest ono nie tylko smaczne, ale także bardzo wartościowe. Chcecie poznać recepturę na chrupiące i soczyste kotlety sojowe? Podpowiadamy, jak je przyrządzić, aby zachwycały smakiem. Zapraszamy!
Kotlety sojowe – co to za przysmak?
Kotlety sojowe to smaczna alternatywa dla tradycyjnego schabowego, która jest dobrze znana wszystkim wegetarianom. Obecnie to danie cieszy się również popularnością wśród miłośników dobrego smaku, ponieważ przyrządzone w odpowiedni sposób, może nawet zachwycić bardziej niż mięsne specjały. Warto również wspomnieć o innych walorach kotletów sojowych. W ich składzie możemy znaleźć ziarna soi, które są bardzo cennymi źródłami białka roślinnego. Spożywanie tych kotletów wiąże się więc nie tylko z ucztą dla podniebienia, ale również korzyściami dla naszego zdrowia. Jak je przyrządzić? Przychodzimy ze sprawdzoną recepturą!
Kotlety sojowe jak zrobić? Lista składników
Każdy fan smacznych potraw powinien dowiedzieć się, jak zrobić kotlety sojowe. Proces przygotowań rozpocznijcie od sprawdzenia listy składników, a później przejdźcie do kulinarnych działań! Oto potrzebne produkty:
- 10 kotletów sojowych (1 opakowanie),
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- Olej do smażenia,
- Sól i pieprz do smaku.
Kotlety sojowe – jak przyrządzić? Po zaopatrzeniu się w niezbędne składniki rozpocznijcie kulinarne prace. Przygotujcie chrupiącą i soczystą alternatywę dla ulubionych mięs. Powodzenia!
Kotlety sojowe – jak przygotować krok po kroku
Przygotowanie sojowego przysmaku á la schabowe to naprawdę proste zadanie, o czym już wkrótce się przekonacie. Zacznijcie od zalania bulionu warzywnego ciepłą wodą, dodajcie do niego przyprawy i dokładnie zamieszajcie. Później wrzućcie do tej mieszanki kotlety, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na bok, aż zmiękną. Czas moczenia zazwyczaj wynosi godzinę, ale dzięki niemu sojowy przysmak będzie elastyczny i gotowy do smażenia. Później przygotujcie panierkę z bułki i mąki oraz rozbełtajcie w miseczce jajko. Jak przygotować kotlety sojowe? Najpierw zamoczcie przysmak w jajku, a później dokładnie posypcie go bułką tartą, co pomoże Wam w uzyskaniu chrupiącej panierki. Na koniec rozgrzejcie olej na patelni i smażcie na niej kotleciki, aż staną się rumiane i gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Nasze przepisy na kotlety sojowe i inne pyszne dania
Wiecie już, jak przyrządzić kotlety sojowe, które zachwycają smakiem i konsystencją. Teraz skomponujcie je z innymi dodatkami, aby stworzyć pyszny obiad. A pomogą Wam w tym nasze przepisy, sami zobaczcie!
Kotlety sojowe i ziemniaki z tymiankiem to idealny duet obiadowy, którego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Około godzina i pyszne danie znajdzie się na talerzach. Powodzenia!
Jeśli lubicie ziemniaki zapiekane, to te z naszego przepisu zachwycą Was! Wystarczy 45 minut na przygotowanie tego specjału. Sami przyznajcie, że to naprawdę niewiele.
Podczas obiadu z kotletami sojowymi w roli głównej nie może również zabraknąć surówki witaminowej. Błyskawiczna, prosta i wyjątkowo apetyczna. Tak samo dobrze smakuje również surówka z rzodkiewki. Spróbujecie?
Komentarze (0)