Krewetki z sosem pomidorowym i fetą

- Krok 1Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru,
- Krok 2Rozpuść Bulionetkę domową drobiową Knorr w 125 mililitrach wody. Dolej razem z winem do pomidorów.
- Krok 3Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę
- Krok 4Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.
- Krok 5Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.
- Krok 6Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.
- Krok 7Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Dodaj wino i 125 ml wody, następnie Esencje do duszonego kurczaka, wymieszaj dokładnie i zagotuj.
- Krok 8Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę
- Krok 9Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.
- Krok 10Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.
- Krok 11Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Szukasz przepisu na proste danie ze szczyptą pikanterii? Postaw na charakterną fasolę po meksykańsku, która bryluje na talerzu w towarzystwie papryczek chili. Fasola i chili to składniki, które pojawiają się w większości przepisów kuchni meksykańskiej. Ten klasyczny duet równie dobrze smakuje także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do niego cebulkę, doprawić do smaku... i gotowe! Pamiętaj jedynie, że czerwoną fasolę należy wcześniej namoczyć – dzięki temu zmięknie i będzie gotować się krócej. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamiast suchej fasoli wykorzystaj tę z puszki. W ramach kulinarnych eksperymentów do podanych składników dorzucić możesz boczek i kukurydzę. Pikantną fasolę po meksykańsku podawaj na obiad z ugotowanym na sypko ryżem lub serwuj na kolację z pieczywem.