Krewetki z sosem pomidorowym i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
519 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

425 gramów

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

30 gramów

80 mililitrów

1 szczypta

125 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru,

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Bulionetkę domową drobiową Knorr w 125 mililitrach wody. Dolej razem z winem do pomidorów.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 5

Krok 6

Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 6

Krok 7

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Dodaj wino i 125 ml wody, następnie Esencje do duszonego kurczaka, wymieszaj dokładnie i zagotuj.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 7

Krok 8

Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 8

Krok 9

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 9

Krok 10

Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 10

Krok 11

Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 11
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z sosem pomidorowym i fetąKrewetki z sosem pomidorowym i fetą

Szukasz przepisu na proste danie ze szczyptą pikanterii? Postaw na charakterną fasolę po meksykańsku, która bryluje na talerzu w towarzystwie papryczek chili. Fasola i chili to składniki, które pojawiają się w większości przepisów kuchni meksykańskiej. Ten klasyczny duet równie dobrze smakuje także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do niego cebulkę, doprawić do smaku... i gotowe! Pamiętaj jedynie, że czerwoną fasolę należy wcześniej namoczyć – dzięki temu zmięknie i będzie gotować się krócej. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamiast suchej fasoli wykorzystaj tę z puszki. W ramach kulinarnych eksperymentów do podanych składników dorzucić możesz boczek i kukurydzę. Pikantną fasolę po meksykańsku podawaj na obiad z ugotowanym na sypko ryżem lub serwuj na kolację z pieczywem.