• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem
Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem
Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
Ślimaki z łososia
Ślimaki z łososia
Sałatka z grillowanych bakłażanów
Sałatka z grillowanych bakłażanów
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Sosy
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Autor: Piotr Murawski
Krewetki z sosem pomidorowym i fetą
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 6 osób6
11
Oceń przepis jako pierwszy
455
0
WYDRUKUJ
104 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
168 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • surowe oczyszczone krewetki
    24 szt.
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • dymki
    4 szt.
  • oliwa z oliwek
    2 łyżki
  • skórka otarta z cytryny
    2 łyżeczki
  • świeże oregano
    1 łyżka
  • świeży tymianek
    1 łyżka
  • pomidory
    2 szt.
  • pokruszony ser feta
    200 g
  • pieprz cytrynowy
    1 łyżeczka
  • pomidory pelati w puszce
    425 g
  • przecier pomidorowy
    2 łyżki
  • cebula
    1 szt.
  • ząbek czosnku
    4 szt.
  • masło
    30 g
  • oliwa
    80 ml
  • cukier
    1 szczypta
  • woda
    125 ml
  • wino
    100 ml
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 1
    Krok 1
    Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru,
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 2
    Krok 2
    Rozpuść Bulionetkę domową drobiową Knorr w 125 mililitrach wody. Dolej razem z winem do pomidorów.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 3
    Krok 3
    Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 4
    Krok 4
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 5
    Krok 5
    Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 6
    Krok 6
    Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 7
    Krok 7
    Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Dodaj wino i 125 ml wody, następnie Esencje do duszonego kurczaka, wymieszaj dokładnie i zagotuj.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 8
    Krok 8
    Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 9
    Krok 9
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 10
    Krok 10
    Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą – krok 11
    Krok 11
    Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
kolacja dla dwojgaWARZYWAcebuladróbPRZYSTAWKIPOMIDORYSer fetaOwoce morzakrewetkifetaKUCHNIA GRECKAWalentynkiEsencja do duszonego kurczaka KnorrKOLACJA DLA DWOJGAdanie dla dwojgadla zakochanychromantyczna kolacja
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemBulionetka drobiowa KnorrREKLAMABulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemBulionetka drobiowa KnorrREKLAMABulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Ser feta - idealny na grilla
Ser feta - idealny na grilla
Feta - prosto z Olimpu!
Feta - prosto z Olimpu!
Zapiekanki warzywne. Bakłażanowe roladki zapiekane w sosie pomidorowym.
Zapiekanki warzywne. Bakłażanowe roladki zapiekane w sosie pomidorowym.
Krewetki idą na łatwiznę
Krewetki idą na łatwiznę
Krewetki z sosem pomidorowym i fetą
avatar

Szukasz przepisu na proste danie ze szczyptą pikanterii? Postaw na charakterną fasolę po meksykańsku, która bryluje na talerzu w towarzystwie papryczek chili. Fasola i chili to składniki, które pojawiają się w większości przepisów kuchni meksykańskiej. Ten klasyczny duet równie dobrze smakuje także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do niego cebulkę, doprawić do smaku... i gotowe! Pamiętaj jedynie, że czerwoną fasolę należy wcześniej namoczyć – dzięki temu zmięknie i będzie gotować się krócej. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamiast suchej fasoli wykorzystaj tę z puszki. W ramach kulinarnych eksperymentów do podanych składników dorzucić możesz boczek i kukurydzę. Pikantną fasolę po meksykańsku podawaj na obiad z ugotowanym na sypko ryżem lub serwuj na kolację z pieczywem.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

11
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby