
Składniki
24 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
1 łyżeczka
425 gramów
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
30 gramów
80 mililitrów
1 szczypta
125 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru,

Krok 2
Rozpuść Bulionetkę domową drobiową Knorr w 125 mililitrach wody. Dolej razem z winem do pomidorów.

Krok 3
Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Krok 4
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.

Krok 5
Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.

Krok 6
Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Krok 7
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Dodaj wino i 125 ml wody, następnie Esencje do duszonego kurczaka, wymieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 8
Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Krok 9
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.

Krok 10
Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.

Krok 11
Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z sosem pomidorowym i fetą
Szukasz przepisu na proste danie ze szczyptą pikanterii? Postaw na charakterną fasolę po meksykańsku, która bryluje na talerzu w towarzystwie papryczek chili. Fasola i chili to składniki, które pojawiają się w większości przepisów kuchni meksykańskiej. Ten klasyczny duet równie dobrze smakuje także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do niego cebulkę, doprawić do smaku... i gotowe! Pamiętaj jedynie, że czerwoną fasolę należy wcześniej namoczyć – dzięki temu zmięknie i będzie gotować się krócej. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamiast suchej fasoli wykorzystaj tę z puszki. W ramach kulinarnych eksperymentów do podanych składników dorzucić możesz boczek i kukurydzę. Pikantną fasolę po meksykańsku podawaj na obiad z ugotowanym na sypko ryżem lub serwuj na kolację z pieczywem.