Składniki
4 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
4 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w szerokie (około 2 centymetrowe) paski i przełóż do miski.
Krok 2
Dodaj jogurt, przyprawę Knorr oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z 1 cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze liście, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, cebulę w krążki tak, aby powstały pierścienie.
Krok 4
Wszystkie warzywa oraz sałatę przełóż do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu na 10 minut.
Krok 5
Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Powinno być soczyste w środku.
Krok 6
Warzywa odsącz z wody. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek oraz pozostały sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i układaj na talerzach. Na wierzchu połóż kurczaka i polej sosem powstałym podczas smażenia. Natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą
Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą to popularny i częsty sposób na przyrządzenie tego mięsa. Spróbuj jednak wersji nieco zmodyfikowanej i zamiast polewać mięso sosem, użyj go jako marynaty, by kurczak nabrał bardziej wyrazistego smaku. Przyrządź sos na bazie jogurtu naturalnego, przypraw i dodaj nieco soku z cytryny. Odłóż na chwilę i zacznij przygotowywanie sałatki. Podziel na mniejsze części sałatę lodową, pokrój paprykę i cebulę. Włóż warzywa do lodowatej wody – dzięki temu możliwe będzie przełożenie do nich ciepłego mięsa i natychmiastowe podanie. Usmaż mięso, aż będzie złociste, miękkie i soczyste – wystarczy kilka minut na każdą ze stron. Połącz je z odsączonymi z wody warzywami, a następnie polej sosem powstałym w trakcie smażenia. Dobrym sposobem będzie także przygotowanie sosu czosnkowego na zimno. Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą to świetne rozwiązanie na letni obiad lub kolację. Podawaj z grzankami albo świeżą, chrupiącą bagietką. Przyrządź tę smaczną potrawę przy pomocy naszego przepisu.