Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

4 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w szerokie (około 2 centymetrowe) paski i przełóż do miski.

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jogurt, przyprawę Knorr oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z 1 cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze liście, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, cebulę w krążki tak, aby powstały pierścienie.

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - Krok 3

Krok 4

Wszystkie warzywa oraz sałatę przełóż do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu na 10 minut.

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - Krok 4

Krok 5

Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Powinno być soczyste w środku.

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - Krok 5

Krok 6

Warzywa odsącz z wody. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek oraz pozostały sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i układaj na talerzach. Na wierzchu połóż kurczaka i polej sosem powstałym podczas smażenia. Natychmiast podawaj.

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z mango
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą

Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą to popularny i częsty sposób na przyrządzenie tego mięsa. Spróbuj jednak wersji nieco zmodyfikowanej i zamiast polewać mięso sosem, użyj go jako marynaty, by kurczak nabrał bardziej wyrazistego smaku. Przyrządź sos na bazie jogurtu naturalnego, przypraw i dodaj nieco soku z cytryny. Odłóż na chwilę i zacznij przygotowywanie sałatki. Podziel na mniejsze części sałatę lodową, pokrój paprykę i cebulę. Włóż warzywa do lodowatej wody – dzięki temu możliwe będzie przełożenie do nich ciepłego mięsa i natychmiastowe podanie. Usmaż mięso, aż będzie złociste, miękkie i soczyste – wystarczy kilka minut na każdą ze stron. Połącz je z odsączonymi z wody warzywami, a następnie polej sosem powstałym w trakcie smażenia. Dobrym sposobem będzie także przygotowanie sosu czosnkowego na zimno. Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą to świetne rozwiązanie na letni obiad lub kolację. Podawaj z grzankami albo świeżą, chrupiącą bagietką. Przyrządź tę smaczną potrawę przy pomocy naszego przepisu.