
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Posól i przyciśnij ciężkim naczyniem, po czym odstaw na godzinę, by puściły sok.
Krok 2
Następnie odsącz bakłażana na papierowym ręczniku i smaż na patelni grillowej lub zwykłej.
Krok 3
Migdały upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 8 minut, by były rumiane. Po wystudzeniu ugnieć je w moździerzu lub zblenduj blenderem na jednolitą masę.
Krok 4
Papryki pokrój w drobną kostkę, miętę posiekaj, a czosnek zetrzyj. Ugniecione migdały wymieszaj z twarożkiem, dodaj ostrą paprykę, miętę oraz czosnek.
Krok 5
Całość dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nakładaj na plastry bakłażana i zwijaj w rulon.
Krok 6
Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Bakłażany zalej sosem, skrop dodatkowo oliwą i odstaw, na co najmniej godzinę przed podaniem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowany bakłażan
Bakłażan to warzywo, które zrobiło karierę na polskich bazarach stosunkowo niedawno. Późno doceniliśmy tkwiący w nim potencjał. Czas najwyższy nadrobić straty i sięgnąć po bakłażana. Jest idealną bazą do przygotowania przystawek na jeden kęs. Jeśli szukasz pomysłu na jego przyrządzenie, proponujemy ci przepis na marynowanego bakłażana nadziewane twarożkiem z czosnkiem i ziołami. Jego zrobienie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Smaku i aromatu tej potrawie dodają drobno posiekane papryki, prażone migdały, chili i mięta. W połączeniu z delikatnym, białym twarożkiem tworzą oryginalny, smaczny farsz, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Zwinięte ruloniki z bakłażanów poukładaj na kształt piramidy. Będą daniem, a zarazem dekoracją na twoim stole. Możesz je podać jako starter przed wielką ucztą lub małą przekąskę podczas wizyty gości.