Marynowany bakłażan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

256 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Posól i przyciśnij ciężkim naczyniem, po czym odstaw na godzinę, by puściły sok.

Krok 2

Następnie odsącz bakłażana na papierowym ręczniku i smaż na patelni grillowej lub zwykłej.

Krok 3

Migdały upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 8 minut, by były rumiane. Po wystudzeniu ugnieć je w moździerzu lub zblenduj blenderem na jednolitą masę.

Krok 4

Papryki pokrój w drobną kostkę, miętę posiekaj, a czosnek zetrzyj. Ugniecione migdały wymieszaj z twarożkiem, dodaj ostrą paprykę, miętę oraz czosnek.

Krok 5

Całość dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nakładaj na plastry bakłażana i zwijaj w rulon.

Krok 6

Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Bakłażany zalej sosem, skrop dodatkowo oliwą i odstaw, na co najmniej godzinę przed podaniem.

1

Opinie o przepisie

  • dale me gusta

    dale me gusta, 25.09.2015

    Zajebiaszcze.. Im dłużej poleżą tym lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynowany bakłażanMarynowany bakłażan

Bakłażan to warzywo, które zrobiło karierę na polskich bazarach stosunkowo niedawno. Późno doceniliśmy tkwiący w nim potencjał. Czas najwyższy nadrobić straty i sięgnąć po bakłażana. Jest idealną bazą do przygotowania przystawek na jeden kęs. Jeśli szukasz pomysłu na jego przyrządzenie, proponujemy ci przepis na marynowanego bakłażana nadziewane twarożkiem z czosnkiem i ziołami. Jego zrobienie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Smaku i aromatu tej potrawie dodają drobno posiekane papryki, prażone migdały, chili i mięta. W połączeniu z delikatnym, białym twarożkiem tworzą oryginalny, smaczny farsz, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Zwinięte ruloniki z bakłażanów poukładaj na kształt piramidy. Będą daniem, a zarazem dekoracją na twoim stole. Możesz je podać jako starter przed wielką ucztą lub małą przekąskę podczas wizyty gości.