Marynowany bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowany bakłażan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
283 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Posól i przyciśnij ciężkim naczyniem, po czym odstaw na godzinę, by puściły sok.

Krok 2

Następnie odsącz bakłażana na papierowym ręczniku i smaż na patelni grillowej lub zwykłej.

Krok 3

Migdały upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 8 minut, by były rumiane. Po wystudzeniu ugnieć je w moździerzu lub zblenduj blenderem na jednolitą masę.

Krok 4

Papryki pokrój w drobną kostkę, miętę posiekaj, a czosnek zetrzyj. Ugniecione migdały wymieszaj z twarożkiem, dodaj ostrą paprykę, miętę oraz czosnek.

Krok 5

Całość dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nakładaj na plastry bakłażana i zwijaj w rulon.

Krok 6

Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Bakłażany zalej sosem, skrop dodatkowo oliwą i odstaw, na co najmniej godzinę przed podaniem.

1

Opinie o przepisie

  • dale me gusta

    dale me gusta , 25.09.2015

    Zajebiaszcze.. Im dłużej poleżą tym lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynowany bakłażanMarynowany bakłażan

Bakłażan to warzywo, które zrobiło karierę na polskich bazarach stosunkowo niedawno. Późno doceniliśmy tkwiący w nim potencjał. Czas najwyższy nadrobić straty i sięgnąć po bakłażana. Jest idealną bazą do przygotowania przystawek na jeden kęs. Jeśli szukasz pomysłu na jego przyrządzenie, proponujemy ci przepis na marynowanego bakłażana nadziewane twarożkiem z czosnkiem i ziołami. Jego zrobienie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Smaku i aromatu tej potrawie dodają drobno posiekane papryki, prażone migdały, chili i mięta. W połączeniu z delikatnym, białym twarożkiem tworzą oryginalny, smaczny farsz, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Zwinięte ruloniki z bakłażanów poukładaj na kształt piramidy. Będą daniem, a zarazem dekoracją na twoim stole. Możesz je podać jako starter przed wielką ucztą lub małą przekąskę podczas wizyty gości.