Marynowany bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowany bakłażan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Posól i przyciśnij ciężkim naczyniem, po czym odstaw na godzinę, by puściły sok.

Krok 2

Następnie odsącz bakłażana na papierowym ręczniku i smaż na patelni grillowej lub zwykłej.

Krok 3

Migdały upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 8 minut, by były rumiane. Po wystudzeniu ugnieć je w moździerzu lub zblenduj blenderem na jednolitą masę.

Krok 4

Papryki pokrój w drobną kostkę, miętę posiekaj, a czosnek zetrzyj. Ugniecione migdały wymieszaj z twarożkiem, dodaj ostrą paprykę, miętę oraz czosnek.

Krok 5

Całość dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nakładaj na plastry bakłażana i zwijaj w rulon.

Krok 6

Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Bakłażany zalej sosem, skrop dodatkowo oliwą i odstaw, na co najmniej godzinę przed podaniem.

1

Opinie o przepisie

  • dale me gusta

    dale me gusta , 25.09.2015

    Zajebiaszcze.. Im dłużej poleżą tym lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynowany bakłażanMarynowany bakłażan

Bakłażan to warzywo, które zrobiło karierę na polskich bazarach stosunkowo niedawno. Późno doceniliśmy tkwiący w nim potencjał. Czas najwyższy nadrobić straty i sięgnąć po bakłażana. Jest idealną bazą do przygotowania przystawek na jeden kęs. Jeśli szukasz pomysłu na jego przyrządzenie, proponujemy ci przepis na marynowanego bakłażana nadziewane twarożkiem z czosnkiem i ziołami. Jego zrobienie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Smaku i aromatu tej potrawie dodają drobno posiekane papryki, prażone migdały, chili i mięta. W połączeniu z delikatnym, białym twarożkiem tworzą oryginalny, smaczny farsz, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Zwinięte ruloniki z bakłażanów poukładaj na kształt piramidy. Będą daniem, a zarazem dekoracją na twoim stole. Możesz je podać jako starter przed wielką ucztą lub małą przekąskę podczas wizyty gości.