Oto przysmak, który wzbudza skrajne emocje. Jedni go uwielbiają, inni trzymają się od niego z daleka. Choć przyjmuje się, że pochodzi z Bliskiego Wschodu, zdążyła zadomowić się w kuchniach wielu innych krajów, zyskując nowe wcielenia. W zależności od regionu, w którym się znajdziemy, chałwa może smakować zupełnie inaczej. Ale z czego zrobiona jest chałwa? Jak jest produkowana? Co powinno być jej podstawą, a w jaki sposób można ją urozmaicić? Poznaj garść ciekawostek na temat tej wyjątkowej przekąski.
Chałwa – z czego jest i skąd pochodzi?
To specjał o bardzo długiej historii. Jak to często bywa w tego typu przypadkach, jednoznaczne stwierdzenie skąd się wywodzi, bywa problematyczne. Przyjmuje się jednak, że jej historia zaczęła się na terenach współczesnego Iranu. Z biegiem czasu dużą popularność zdobyła także w zachodniej Azji, krajach śródziemnomorskich oraz na Bałkanach. Choć w każdym rejonie świata podejście do jej wytwarzania jest odmienne, punktem wspólnym jest używanie w produkcji nasion oleistych łączonych z miodem lub karmelem.
Najpopularniejsze odmiany chałwy
Gdy zastanawiamy się nad tym, z czego jest zrobiona chałwa, zapewne pierwsze na myśl przychodzą prażone nasiona sezamu. To prawdopodobnie jeden z najbardziej rozpowszechnionych wariantów, który z Iranu, Turcji oraz krajów z basenu Morza Śródziemnego (zwłaszcza Grecji) dotarł także do Polski. Co ciekawe, w wielu miejscach chałwa wcale nie jest traktowana jako propozycja deseru, a jako przekąska lub przystawka, często serwowana wraz z winem.
Charakterystycznymi odmianami są chałwa rosyjska i ukraińska. Do ich zrobienia wykorzystuje się nasiona bardziej lokalnych roślin, np. słonecznika i maku. Niejednokrotnie ważnym składnikiem chałwy okazują się zmielone orzechy.
Dodatki do chałwy
Wiesz już, z czego zrobiona jest chałwa w podstawowej wersji. Na tym nie koniec smakowitych eksperymentów. Tak naprawdę każdy szef kuchni może dorzucić coś od siebie. Zdarza się, że do gęstej masy dodawane są kakao i bakalie. Urozmaiceniem deseru może być wanilia, migdały albo pistacje. Chałwa indyjska - Gajjar Karrach, bazuje na marchwi, a orzechy są tylko dodatkiem.
Jak rozpoznać dobrą chałwę?
Wysokiej jakości chałwa powinna mieć zwartą, ale nie twardą konsystencję. Kruszenie się lub wyciekanie z niej oleju są sygnałami, że proces produkcyjny nie przebiegał prawidłowo lub do jej zrobienia wykorzystano sporo zbędnych składników. Podczas zakupów polecamy szukać produktów o jak największej zawartości ziaren. Najlepiej, by były wolne od sztucznych barwników, emulgatorów i utwardzanych tłuszczy.
Z czego produkowana jest chałwa? Jak wygląda ten proces?
Pierwszym etapem robienia chałwy jest oddzielenie łusek od wybranych nasion, a następnie ich uprażenie. Choć to dopiero początek pracy, wymaga to sporo uwagi, ponieważ zbyt długie prażenie może doprowadzić do tego, że nasiona nabiorą gorzkiego smaku. Kolejnym krokiem jest ich schłodzenie i bardzo drobne zmielenie. Chodzi o uzyskanie gęstej miazgi, do której dodaje się masę karmelową albo miód. Po wymieszaniu chałwa jest układana w specjalnych formach, by uzyskała pożądany kształt.
Nie tylko chałwa!
O tym specjale zostało powiedziane już sporo. Chałwa – z czego jest zrobiona, jak ją wzbogacić i na jakiej podstawie stwierdzić, że masz do czynienia z dobrym jakościowo produktem. To już wiesz! Czas więc wejść do kuchni, by przygotować ciasto chałwowe, w którym nie może zabraknąć bliskowschodniego specjału.
Warto wypróbować przepisy na inne dania pochodzące z tej części świata. Skosztuj tahini – pasty sezamowej w domowym wydaniu. Labneh, czyli ser z jogurtu oraz baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów też zachwycą cię smakiem i prostotą wykonania. W ramach dania głównego podaj pieczonego kurczaka z kawałkami granatu, by spojrzeć na popularny w polskich kuchniach drób z nowej perspektywy.
Komentarze (0)