Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skórkę bakłażanów ponakłuwaj w kilku miejscach. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na cztery części i wykrój gniazda nasienne. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę kolendry, wyciśnij sok z cytryny. Z owocu granatu wyłuskaj ziarna.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 3

Krok 4

W kielichu miksera umieść obrane bakłażany i czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj na pastę.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 4

Krok 5

Do pasty dodaj tahini, przyprawę Za'atar Knorr, Paprykę ostrą z Hiszpanii Knorr, posiekaną natkę kolendry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 5

Krok 6

Chlebek pita podgrzej w piecu lub na grillu. Pastę podawaj z chlebkiem pita. Posyp ją z wierzchu przyprawą Za'atar Knorr oraz ziarnami granatu i lekko skrop oliwą.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do smaku możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanówBaba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie się oprzeć! Pasta tahini i czosnek zapewniają bakłażanom oryginalny smak, który świetnie nadaje się do chleba.

Dla kogo?

To smakowita propozycja dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować pasty z bakłażanów. Pozwala odkryć nowe zastosowanie tego warzywa.

Na jaką okazję?

Bagadanush ma formę apetycznej pasty, która doskonale odnajdzie się w roli głównego bohatera śniadania. Od czasu do czasu warto zamienić zwykłe kanapki na coś nowego.

Czy wiesz, że?

Pastę z pieczonych bakłażanów podaje się zwykle z chlebkami pita. Często jest też dodatkiem do warzyw i grillowanych mięs.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby pasta bakłażanowa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę kminu rzymskiego.