Rolada z brzuszka z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z brzuszka z żurawiną

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Duży i płaski kawałek brzuszka wieprzowego nacieramy musztardą, chrzanem, solą, pieprzem, majerankiem i Przyprawą do mięs Knorr. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 2

Żurawinę moczymy w czerwonym winie.

Krok 3

Na wewnętrznej stronie zamarynowanego mięsa układamy odsączoną żurawinę. Zwijamy w roladę. Związujemy sznurkiem masarskim/spinamy wykałaczkami.

Krok 4

Przekładamy do rękawa do pieczenia. Zamykamy klipsami, robimy kilka nakłuć w folii. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny.

Krok 5

Podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z brzuszka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej