Kalmary ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

600 gramów

70 mililitrów

3 łyżki

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź. Kalmary opłukaj, osusz, usuń ich oczy, a odnóża, płetwy i tuszki pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Cebulę, koperek i miętę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.

Krok 3

Po chwili dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5 minut.

Krok 4

Wlej niecałą szklankę wody i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.

Krok 5

Szpinak pokrój w paski i wrzuć do kalmarów. Gotuj 10 minut, wlej wino i chwilę podgrzewaj.

Krok 6

Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej