
Składniki
3 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
600 gramów
70 mililitrów
3 łyżki
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź. Kalmary opłukaj, osusz, usuń ich oczy, a odnóża, płetwy i tuszki pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Cebulę, koperek i miętę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Po chwili dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5 minut.
Krok 4
Wlej niecałą szklankę wody i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
Krok 5
Szpinak pokrój w paski i wrzuć do kalmarów. Gotuj 10 minut, wlej wino i chwilę podgrzewaj.
Krok 6
Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























