Kalmary ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

600 gramów

70 mililitrów

3 łyżki

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź. Kalmary opłukaj, osusz, usuń ich oczy, a odnóża, płetwy i tuszki pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Cebulę, koperek i miętę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.

Krok 3

Po chwili dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5 minut.

Krok 4

Wlej niecałą szklankę wody i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.

Krok 5

Szpinak pokrój w paski i wrzuć do kalmarów. Gotuj 10 minut, wlej wino i chwilę podgrzewaj.

Krok 6

Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej