Składniki
3 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
600 gramów
70 mililitrów
3 łyżki
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź. Kalmary opłukaj, osusz, usuń ich oczy, a odnóża, płetwy i tuszki pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Cebulę, koperek i miętę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Po chwili dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5 minut.
Krok 4
Wlej niecałą szklankę wody i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
Krok 5
Szpinak pokrój w paski i wrzuć do kalmarów. Gotuj 10 minut, wlej wino i chwilę podgrzewaj.
Krok 6
Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej