
Składniki
3 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
600 gramów
70 mililitrów
3 łyżki
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź. Kalmary opłukaj, osusz, usuń ich oczy, a odnóża, płetwy i tuszki pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Cebulę, koperek i miętę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Po chwili dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5 minut.
Krok 4
Wlej niecałą szklankę wody i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
Krok 5
Szpinak pokrój w paski i wrzuć do kalmarów. Gotuj 10 minut, wlej wino i chwilę podgrzewaj.
Krok 6
Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej