Pieczony kurczak z kawałkami granatu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z kawałkami granatu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

1 opakowanie

25 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

0.5 pęczka

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj, cytrynę pokrój w plastry.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 1

Krok 2

Połącz oliwę z oliwek z przyprawą Za'atar Knorr, melasą z granatu, czosnkiem, solą i pieprzem.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 2

Krok 3

Kurczak pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z marynatą i zostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż kurczak się zarumieni.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 4

Krok 5

10 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Po upieczeniu, tuż przed podaniem, posyp upieczone mięso ziarnami granatu oraz natką pietruszki.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab po bałkańsku
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z kawałkami granatuPieczony kurczak z kawałkami granatu

W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej. W tym czasie nie wyobrażano sobie suto zastawionego stołu bez pieczeni z dodatkiem słodkich składników. Chętnie wykorzystywano różnego rodzaju powidła, śliwki, rodzynki, wiśnie czy porzeczki. Równie ciekawą formą jest użycie owoców z innego kontynentu. Czas na egzotykę! Już dziś wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z kawałkami granatu i poczuj tę słodycz!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią nieoczywiste połączenia i chcą bawić się smakami.

Na jaką okazję?

Jeśli przypadła Ci rola gospodarza, a wykorzystałeś już limit dań popisowych, pieczony kurczak z kawałkami granatu przychodzi z pomocą. To prawdziwy as w rękawie!

Czy wiesz, że?

Z jadalnej części granatu przygotowuje się syrop zwany grenadyną, który służy do przygotowania deserów.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.