
Składniki
1.5 kilograma
3 łyżki
1 opakowanie
25 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
50 gramów
0.5 pęczka
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki posiekaj, cytrynę pokrój w plastry.

Krok 2
Połącz oliwę z oliwek z przyprawą Za'atar Knorr, melasą z granatu, czosnkiem, solą i pieprzem.

Krok 3
Kurczak pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z marynatą i zostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Zamarynowane mięso rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż kurczak się zarumieni.

Krok 5
10 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Po upieczeniu, tuż przed podaniem, posyp upieczone mięso ziarnami granatu oraz natką pietruszki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z kawałkami granatu
W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej. W tym czasie nie wyobrażano sobie suto zastawionego stołu bez pieczeni z dodatkiem słodkich składników. Chętnie wykorzystywano różnego rodzaju powidła, śliwki, rodzynki, wiśnie czy porzeczki. Równie ciekawą formą jest użycie owoców z innego kontynentu. Czas na egzotykę! Już dziś wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z kawałkami granatu i poczuj tę słodycz!
Dla kogo?
Dla osób, które lubią nieoczywiste połączenia i chcą bawić się smakami.
Na jaką okazję?
Jeśli przypadła Ci rola gospodarza, a wykorzystałeś już limit dań popisowych, pieczony kurczak z kawałkami granatu przychodzi z pomocą. To prawdziwy as w rękawie!
Czy wiesz, że?
Z jadalnej części granatu przygotowuje się syrop zwany grenadyną, który służy do przygotowania deserów.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.