Pieczony kurczak z kawałkami granatu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z kawałkami granatu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

1 opakowanie

25 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

0.5 pęczka

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj, cytrynę pokrój w plastry.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 1

Krok 2

Połącz oliwę z oliwek z przyprawą Za’atar Knorr, melasą z granatu, czosnkiem, solą i pieprzem.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 2

Krok 3

Kurczak pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z marynatą i zostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż kurczak się zarumieni.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 4

Krok 5

10 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Po upieczeniu, tuż przed podaniem, posyp upieczone mięso ziarnami granatu oraz natką pietruszki.

Pieczony kurczak z kawałkami granatu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z kawałkami granatu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z kawałkami granatuPieczony kurczak z kawałkami granatu

W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej. W tym czasie nie wyobrażano sobie suto zastawionego stołu bez pieczeni z dodatkiem słodkich składników. Chętnie wykorzystywano różnego rodzaju powidła, śliwki, rodzynki, wiśnie czy porzeczki. Równie ciekawą formą jest użycie owoców z innego kontynentu. Czas na egzotykę! Już dziś wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z kawałkami granatu i poczuj tę słodycz!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią nieoczywiste połączenia i chcą bawić się smakami.

Na jaką okazję?

Jeśli przypadła Ci rola gospodarza, a wykorzystałeś już limit dań popisowych, pieczony kurczak z kawałkami granatu przychodzi z pomocą. To prawdziwy as w rękawie!

Czy wiesz, że?

Z jadalnej części granatu przygotowuje się syrop zwany grenadyną, który służy do przygotowania deserów.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.