
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
120 gramów
3 łyżki
0.5 litra
30 mililitrów
20 mililitrów
10 gramów
20 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w trójkąty, czosnek, imbir posiekaj, pieczarki przekrój na pół, a kurczaka pokrój w kostkę 2x2 cm.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek, imbir oraz cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż razem ok. 5 min.

Krok 3
Dodaj paprykę, grzyby, całość zalej bulionem i gotuj kolejne 5 min.

Krok 4
Następnie dopraw pieprzem, płatkami chili z wędzoną papryką Knorr, cukrem, ketchupem, sosem ostrygowym i sosem sojowym

Krok 5
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i wlej na patelnię energicznie mieszając. Gotowe danie posyp prażonymi orzechami.


Dobra rada:
Danie możesz podawać z ryżem i posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Gong Bao
Szukacie pomysłu na pyszne danie? A może jesteście gotowi na kulinarną podróż? Przygotowaliśmy dla Was recepturę tradycyjną, syczuańską potrawę. To danie podbija serca smakoszy na całym świecie i wcale nas to nie dziwi. Czas, by podbiło również Wasze! Do przygotowania kurczaka Gong Bao będziecie potrzebowali wielu aromatycznych przypraw. To właśnie one sprawiają, że potrawa ma orientalny, niepowtarzalny smak. Zaopatrzcie się więc w pieprz czarny z Wietnamu oraz płatki chili z wędzoną papryką. Kurczak Gong Bao w orientalnym wydaniu występuje w towarzystwie warzyw. Będziecie potrzebować papryki i cebuli. Dokładnie sprawdźcie listę produktów, które pozwolą Wam przygotować kurczaka Gong Bao według przepisu, ponieważ znajdziecie tam również kilka ciekawych składników, np. sos ostrygowy. Wykorzystanie wszystkich produktów daje wyjątkowo smaczny efekt. Mamy nadzieję, że już niedługo sami się o tym przekonacie! Nie zostawiajcie kurczaka Gong Bao bez towarzystwa. Możecie podawać go z ryżem albo makaronem ryżowym. Dla dodatkowego smaku posypcie danie posiekanym szczypiorkiem. Uwierzcie nam, że kurczak Gong Bao przeniesie Was w orientalną podróż smaków. Jednym z wielu plusów tej potrawy jest krótki czas przygotowania, wynosi on zaledwie 20 minut! To idealna opcja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Szybko i smacznie – czego chcieć więcej? Jeżeli zdecydujecie się na wykorzystanie naszego przepisu na kurczaka Gong Bao, to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. A teraz życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!