Jak wyjąć pestki z granatu? Jak je wyciągnąć?

Granat to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większą popularność. Wciąż jednak wiele osób nie wie, jak prawidłowo go spożywać. Należycie do tego grona? Zastanawiacie się, jak wyjąć pestki z granatu? Jeżeli tak, to dobrze trafiliście, ponieważ z nami poznacie najlepszą metodę na podanie tego owocu. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!

Granat – dlaczego warto go jeść?

Owoce granatu zachwycają smakiem, są kwaśne, ale zarazem słodkie. Możecie dodawać je do deserów, wytrawnych dań i koktajli. Opcji jest naprawdę wiele! Warto również wspomnieć o zdrowotnych właściwościach granatów. Te owoce to prawdziwa bomba witaminowa, a może witaminowy granat? Pestki granatu są źródłem folianów, które przyczyniaj się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Żeby przekonać się o prawdziwości naszych słów, najpierw musicie dostać się do tych niewielkich pestek, które kryją w sobie ciekawy smak. Jak to zrobić? Obieranie granatu może okazać się dla wielu osób problematycznym zadaniem. Nie warto jednak męczyć się nad tym owocem. Poznajcie najlepsze sposoby na to, jak wyjąć pestki z granatu. Nie martwcie się, ten proces zajmie Wam najwyżej kilka minut!

Kupno granatu – na co zwrócić uwagę?

Chcecie z łatwością wydobyć pestki z granatu? Wybierzcie dojrzały owoc, który nadaje się do spożycia. Na co zwrócić uwagę? Wyznacznikiem świeżości jest skórka, jeżeli zauważycie na niej brązowe plamki, to może być to oznaka, że owoc nie nadaje się do spożycia. Zerknijcie również na konsystencję granatu. Skórka jest jędrna i twarda? To dobry sygnał, który świadczy o tym, że granat będzie soczysty i pyszny w smaku. Zabierzcie go ze sobą do domu i poznajcie najlepsze metody na wydobycie pestek z granatu. Jesteśmy pewni, że będziecie częściej sięgać po ten owoc!

Jak wyciągnąć pestki z granatu?

Dostanie się do środka granatu wcale nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy odrobina chęci i sprytna metoda, która wszystko ułatwi. Poznajcie nasze sposoby!

  • Metoda 1: Przygotujcie owoc i podzielcie go na cztery części. Każdy element wywińcie do zewnątrz, dzięki czemu wyjęcie pestek granatu będzie bardzo proste!
  • Metoda 2: Jak wydostać pestki z granatu? Przekrójcie owoc na pół, a następnie włóżcie go do miski z wodą, gdzie za pomocą łyżeczki będziecie wydobywać środek. Dzięki tej metodzie nie pochlapiecie się sokiem z granatu!
  • Metoda 3: Przekrójcie owoc na pół. Trzymajcie granat nad miską i uderzajcie łyżką w jego skórkę. Pestki powinny wypadać do naczynia.
  • Jak wybrać pestki z granatu? To już wiecie. Zadbajcie również o przechowywanie tych owoców. Zjedzcie je od razu albo schowajcie w szczelnym pojemniku do lodówki. Smacznego!

Co ugotować z granatu?

Czas na gotowanie! Wiecie już, jak wydobyć pestki z granatu. Użyjcie tego owocu do przyrządzenia znakomitych potraw. Sprawdźcie nasze propozycje!

Filety z kurczaka w sosie z granatów to danie wykwintne. Aż ciężko uwierzyć, że możecie przygotować takie pyszności w 20 minut. To opcja dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu.

Adana kebab z granatem zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Te mięsne kawałki z pewnością przykują spojrzenie każdego, kto je zobaczy!

Sałatka na grilla z pestkami granatu zachwyci wszystkich gości, którzy przybyli na spotkanie na świeżym powietrzu. Pycha! Jeżeli jednak lubicie mięsne dodatki, to być może w Wasze gusta trafi sałatka z pieczoną kaczką i granatem. Nie sposób jej się oprzeć. Smacznego!