Leśne spaghetti z batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leśne spaghetti z batatami

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 gram

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wstawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Podsmażamy na złoty kolor.

Krok 2

Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości w wodzie z odrobiną soli. Odcedzamy i dodajemy do prawdziwków. Dodajemy majonez i przyprawy.

Krok 3

Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do warzyw na patelni. Dosypujemy kapary i całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leśne spaghetti z batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej