Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 pęczka

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody. Gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka. Wystudź ją a następnie dodaj posiekaną papryczkę, natkę pietruszki, mąkę oraz jajko.

Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - Krok 1

Krok 2

Wyrób na gładką masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko w dłoniach a następnie obtocz w wymieszanych ziarnach sezamu.

Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - Krok 2

Krok 3

Uformowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 5 minut.

Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w miseczce połącz składniki sosu: jogurt, pastę Tahini, sos z limonki, posiekany czosnek oraz drobno pokrojone listki mięty. Całość wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Gotowe Falafel'e podawaj z miętowym sosem i posypane świeżą kolendrą.

Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Takie kotleciki możesz oczywiście smażyć na patelni, lecz pamiętaj że takie przygotowanie to wersja FIT.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostroPieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro

Dania przygotowywane w piekarniku nie potrzebują wiele zaangażowania i praktycznie robią się same – wystarczy, że tylko raz na jakiś czas skontrolujesz zza szyby ich stan. Jedną z takich potraw są pieczone falafele z sosem tahini na ostro. Nie zwlekaj i spróbuj przyrządzić je samodzielnie już dziś!

Dla kogo?

Dla każdego, kto zwraca nieco większą uwagę na to, co je, i stara się odżywiać wartościowo. Pieczone falafele to strzał w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Pieczone falafele z sosem Tahini na ostro bardzo dobrze sprawdzą się jako imprezowa przekąska typu finger food.

Czy wiesz, że?

Gęsta, sezamowa pasta, jaką jest sos tahini, wykorzystywana jest głównie do przygotowywania hummusu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz nieco bardziej delikatny smak, połącz kilka łyżek pasty tahini z letnią wodą. Sos stanie się zdecydowanie mniej ostry.