Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro
łatwe
61 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 pęczka
100 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody. Gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka. Wystudź ją a następnie dodaj posiekaną papryczkę, natkę pietruszki, mąkę oraz jajko.

Krok 2
Wyrób na gładką masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko w dłoniach a następnie obtocz w wymieszanych ziarnach sezamu.

Krok 3
Uformowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 5 minut.

Krok 4
W tym czasie w miseczce połącz składniki sosu: jogurt, pastę Tahini, sos z limonki, posiekany czosnek oraz drobno pokrojone listki mięty. Całość wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Gotowe Falafel'e podawaj z miętowym sosem i posypane świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Takie kotleciki możesz oczywiście smażyć na patelni, lecz pamiętaj że takie przygotowanie to wersja FIT.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone Falafel’e z miętowym sosem Tahini na ostro
Dania przygotowywane w piekarniku nie potrzebują wiele zaangażowania i praktycznie robią się same – wystarczy, że tylko raz na jakiś czas skontrolujesz zza szyby ich stan. Jedną z takich potraw są pieczone falafele z sosem tahini na ostro. Nie zwlekaj i spróbuj przyrządzić je samodzielnie już dziś!
Dla kogo?
Dla każdego, kto zwraca nieco większą uwagę na to, co je, i stara się odżywiać wartościowo. Pieczone falafele to strzał w dziesiątkę!
Na jaką okazję?
Pieczone falafele z sosem Tahini na ostro bardzo dobrze sprawdzą się jako imprezowa przekąska typu finger food.
Czy wiesz, że?
Gęsta, sezamowa pasta, jaką jest sos tahini, wykorzystywana jest głównie do przygotowywania hummusu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz nieco bardziej delikatny smak, połącz kilka łyżek pasty tahini z letnią wodą. Sos stanie się zdecydowanie mniej ostry.