Paprykarz z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykarz z ziemniaków

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

35

163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu lub na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją na średnim ogniu, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Gdy czosnek zacznie pachnieć, zdejmij naczynie z ognia, wsyp słodką paprykę w proszku, wymieszaj i postaw znów na ogniu, podlewając odrobiną wody.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Dołóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sól, kminek i ostrą paprykę w proszku. Podlej niewielką ilością wody i duś, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolewaj więcej wody, pamiętając, że całość ma się dusić, a nie gotować w dużej ilości płynu.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Śmietanę zahartuj, lekko ja soląc i stopniowo dodawaj do naczynia z ziemniakami, mieszając.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Wszystko zagotuj, podawaj.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Adrianna Pietras

    Adrianna Pietras , 28.11.2018

    Jak to jeść i z czym?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej