
Składniki
1 kilogram
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu lub na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją na średnim ogniu, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.

Krok 2
Gdy czosnek zacznie pachnieć, zdejmij naczynie z ognia, wsyp słodką paprykę w proszku, wymieszaj i postaw znów na ogniu, podlewając odrobiną wody.

Krok 3
Dołóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sól, kminek i ostrą paprykę w proszku. Podlej niewielką ilością wody i duś, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolewaj więcej wody, pamiętając, że całość ma się dusić, a nie gotować w dużej ilości płynu.

Krok 4
Śmietanę zahartuj, lekko ja soląc i stopniowo dodawaj do naczynia z ziemniakami, mieszając.

Krok 5
Wszystko zagotuj, podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej