Paprykarz z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykarz z ziemniaków

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

35

heart
166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu lub na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją na średnim ogniu, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Gdy czosnek zacznie pachnieć, zdejmij naczynie z ognia, wsyp słodką paprykę w proszku, wymieszaj i postaw znów na ogniu, podlewając odrobiną wody.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Dołóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sól, kminek i ostrą paprykę w proszku. Podlej niewielką ilością wody i duś, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolewaj więcej wody, pamiętając, że całość ma się dusić, a nie gotować w dużej ilości płynu.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Śmietanę zahartuj, lekko ja soląc i stopniowo dodawaj do naczynia z ziemniakami, mieszając.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Wszystko zagotuj, podawaj.

Paprykarz z ziemniaków - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Adrianna Pietras

    Adrianna Pietras , 28.11.2018

    Jak to jeść i z czym?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykarz z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej