Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na małe różyczki, ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Kurczaka przetnij na pół, umyj i osusz.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawą Za’atar Knorr, sokiem i skórką z cytryny, z solą i pieprzem oraz z chili. Powstałą marynatą natrzyj połówki kurczaka z obu stron.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane mięso ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, po czym dołóż kawałki kalafiora, ciecierzycę i piecz jeszcze kolejne 20 minut. Kurczaka podawaj z warzywami oprószonymi natką pietruszki.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przed pieczeniem dodaj do mięsa kilka łyżek śmietany – powstanie wtedy idealny sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak vindaloo
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafioremKurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem

Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogość kolorów na talerzu? Masz to jak w banku! Niezwykle ważną rolę odgrywają w niej też warzywa strączkowe, które wykorzystuje się w formie dodatków do dania głównego. Jednym z przepisów, który łączy w sobie cechy libańskiej kuchni, jest przepis na kurczaka pieczonego z ciecierzycą i kalafiorem. Kulinarna podróż po krajach Bliskiego Wschodu gwarantowana!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które inspirują się przepisami z najodleglejszych zakątków świata. Otwórz się na kulinarne eksperymenty!

Na jaką okazję?

Na obiad – kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca z roku na rok zyskuje coraz większe uznanie w oczach Polaków. Ta roślina strączkowa znana jest także jako cieciorka lub groch włoski.