Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
2 szczypty
2 szczypty
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior podziel na małe różyczki, ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz.

Krok 2
Posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Krok 3
Kurczaka przetnij na pół, umyj i osusz.

Krok 4
Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawą Za'atar Knorr, sokiem i skórką z cytryny, z solą i pieprzem oraz z chili. Powstałą marynatą natrzyj połówki kurczaka z obu stron.

Krok 5
Tak przygotowane mięso ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, po czym dołóż kawałki kalafiora, ciecierzycę i piecz jeszcze kolejne 20 minut. Kurczaka podawaj z warzywami oprószonymi natką pietruszki.


Dobra rada:
Przed pieczeniem dodaj do mięsa kilka łyżek śmietany – powstanie wtedy idealny sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogość kolorów na talerzu? Masz to jak w banku! Niezwykle ważną rolę odgrywają w niej też warzywa strączkowe, które wykorzystuje się w formie dodatków do dania głównego. Jednym z przepisów, który łączy w sobie cechy libańskiej kuchni, jest przepis na kurczaka pieczonego z ciecierzycą i kalafiorem. Kulinarna podróż po krajach Bliskiego Wschodu gwarantowana!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które inspirują się przepisami z najodleglejszych zakątków świata. Otwórz się na kulinarne eksperymenty!
Na jaką okazję?
Na obiad – kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca z roku na rok zyskuje coraz większe uznanie w oczach Polaków. Ta roślina strączkowa znana jest także jako cieciorka lub groch włoski.