Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
2 szczypty
2 szczypty
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior podziel na małe różyczki, ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz.

Krok 2
Posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Krok 3
Kurczaka przetnij na pół, umyj i osusz.

Krok 4
Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawą Za'atar Knorr, sokiem i skórką z cytryny, z solą i pieprzem oraz z chili. Powstałą marynatą natrzyj połówki kurczaka z obu stron.

Krok 5
Tak przygotowane mięso ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, po czym dołóż kawałki kalafiora, ciecierzycę i piecz jeszcze kolejne 20 minut. Kurczaka podawaj z warzywami oprószonymi natką pietruszki.


Dobra rada:
Przed pieczeniem dodaj do mięsa kilka łyżek śmietany – powstanie wtedy idealny sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogość kolorów na talerzu? Masz to jak w banku! Niezwykle ważną rolę odgrywają w niej też warzywa strączkowe, które wykorzystuje się w formie dodatków do dania głównego. Jednym z przepisów, który łączy w sobie cechy libańskiej kuchni, jest przepis na kurczaka pieczonego z ciecierzycą i kalafiorem. Kulinarna podróż po krajach Bliskiego Wschodu gwarantowana!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które inspirują się przepisami z najodleglejszych zakątków świata. Otwórz się na kulinarne eksperymenty!
Na jaką okazję?
Na obiad – kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca z roku na rok zyskuje coraz większe uznanie w oczach Polaków. Ta roślina strączkowa znana jest także jako cieciorka lub groch włoski.