Mleczny przekładaniec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mleczny przekładaniec

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

250 mililitrów

70 gramów

250 mililitrów

6 sztuk

40 gramów

null szczypt

140 gramów

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

0.5 sztuki

300 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój chałkę na półcentymetrowe kromki.

Krok 2

Rozgrzewaj partiami masło na patelni i smaż na nim kromki chałki na złoty kolor.

Krok 3

Pokrój jabłka na półcentymetrowe plastry. 3 łyżki masła rozgrzej na patelni i smaż jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny przez maksymalnie 3 minuty z każdej strony.

Krok 4

Natłuść formę olejem po czym układaj na niej na przemian chałkę, jabłka i rodzynki wymieszane z rumem. Przykryj to warstwą chałki.

Krok 5

Każdą z warstw polej sosem mleczno- jajecznym. Wszystko piecz w piekarniku przez 70 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie.

Krok 6

Po wyjęciu z pieca przestudź, pokrój na kawałki i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mleczny przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej