
Składniki
null
250 mililitrów
70 gramów
250 mililitrów
6 sztuk
40 gramów
null szczypt
140 gramów
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
0.5 sztuki
300 gramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój chałkę na półcentymetrowe kromki.
Krok 2
Rozgrzewaj partiami masło na patelni i smaż na nim kromki chałki na złoty kolor.
Krok 3
Pokrój jabłka na półcentymetrowe plastry. 3 łyżki masła rozgrzej na patelni i smaż jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny przez maksymalnie 3 minuty z każdej strony.
Krok 4
Natłuść formę olejem po czym układaj na niej na przemian chałkę, jabłka i rodzynki wymieszane z rumem. Przykryj to warstwą chałki.
Krok 5
Każdą z warstw polej sosem mleczno- jajecznym. Wszystko piecz w piekarniku przez 70 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie.
Krok 6
Po wyjęciu z pieca przestudź, pokrój na kawałki i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej