
Składniki
1 łyżeczka
150 gramów
75 gramów
12 łyżek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierwszą galaretkę (kolor dowolny) zalać 200 ml wrzątku, dokładnie rozmieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, zmiksować trzepaczką z serkiem i wlewać chochelką do spryskanych olejem foremek. Najlepiej, aby foremki były umieszczone na tacce, by można je było razem przenosić. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Krok 2
Przygotować kolejną galaretkę - tym razem rozmieszać ją dokładnie z 220 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i chochelką rozlewać do foremek ze stężałą już galaretką. Ponownie stawić do lodówki. Przygotować ostatnią galaretkę. Postąpić z nią podobnie - rozpuścić też w 220 ml wody, rozlać na stężałe już warstwy. Wstawić do lodówki.
Krok 3
Galaretkowe muffinki wyciągać i dekorować tuż przed podaniem ich na deser. Naciskając palcem na wierzch galaretki, odciągać ją od ścianek, przydusić, aby wyskoczyła na dłoń lub bezpośrednio na talerzyk. Warstwa z serkiem może być równie dobrze środkową, a galaretki można układać spodem do góry na talerzyku :) Dekorować bitą śmietaną i kolorowymi posypkami lub sezonowymi owocami. Foremki można też przed wlaniem galaretki opłukać zimną wodą, by ułatwić wyjęcie babeczek. Ja użyłam odrobiny oleju w sprayu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej