Budyń z tapioki i owoców longana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń z tapioki i owoców longana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

100 gramów

0.25 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko kokosowe podgrzej i dodaj do niego szczyptę soli. Kiedy sól się rozpuści, mleko zdejmij z ognia.

Krok 2

Tapiokę namocz w wodzie na 2 godziny, a następnie opłukaj na sicie.

Krok 3

Do rondla wlej 1,5 szklanki wody i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj tapiokę i gotuj przez chwilę cały czas mieszając.

Krok 4

Teraz dodaj syrop z owoców longana i znowu gotuj mieszając bez przerwy.

Krok 5

Dodaj cukier, poczekaj do momentu, gdy się rozpuści i dorzuć owoce oraz kukurydzę.

Krok 6

Wszystko wymieszaj i przelej do pucharków. Podawaj z mlekiem kokosowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń z tapioki i owoców longana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej