Jaka jest zalecana dzienna porcja owoców?
Owoce, wraz z warzywami, stanowią podstawę piramidy żywienia. Nie oznacza to jednak, że należy je jeść bez ograniczeń. Zaleca się tylko dwie porcje dziennie z uwagi na fakt, że są bardziej kaloryczne, bo zawierają więcej cukrów. Są źródłem witamin – C i prowitaminy A czyli beta karotenu, zawierają też kwas foliowy, potas i wiele innych składników mineralnych. Są źródłem błonnika a w szczególności pektyn . Sięgaj po nie rano – na pierwsze i drugie śniadanie. Wieczorem organizm spowalnia pracę, dlatego wtedy lepiej jedz warzywa. Jedna porcja owoców powinna ważyć około 80-100 g. To na przykład: 2 plastry arbuza, melona lub ananasa, 2 kiwi, banan lub gruszka, szklanka soku owocowego lub malin. Świeże możesz zastąpić suszonymi (jedna porcja to około 20 g), jednak pamiętaj, że dostarczają więcej kalorii niż te świeże.
Jakie owoce są najlepsze?
Wybieraj te sezonowe i świeże. Każdy z owoców zawiera trochę inny zestaw witamin i składników mineralnych, dlatego postaw na różnorodność. Codziennie jedz owoce w różnych kolorach – do płatków owsianych dodaj borówki lub czarną porzeczkę, a na drugie śniadanie spakuj do pracy banana lub melona. Jeżeli chcesz ugasić pragnienie i uzupełnić płyny w organizmie, wybierz np.: jabłko, truskawki, arbuza czy sok. Pamiętaj, że owoce powinny być dobrze umyte, jednak nie należy ich długo moczyć w wodzie, ponieważ tracą cenne witaminy. Najwięcej składników odżywczych mają te surowe. Obieraj i krój je bezpośrednio przed spożyciem. Latem sięgaj po świeże, w zimie korzystaj z mrożonych. Suszone niech będą mogą być smacznym dodatkiem.
Co zrobić z owoców?
Do porannego musli dodaj garść malin, truskawek, jeżyn lub porzeczek. W zimie do owsianki dodaj jabłko lub posyp suszonymi owocami,. Mogą to być suszone morele, śliwki i daktyle. Przygotuj sałatkę z ulubionych owoców i zjedz ją na drugie śniadanie. Wybieraj owoce bo są bogate w potas, takie jak: banany, kiwi, jabłka, pomarańcze, truskawki, gruszki i mango. Mus z malin, arbuza lub brzoskwiń doskonale sprawdzi się jako deser w upalne dni. Z kolei w okresie jesienno-zimowym sięgaj po owocowe koktajle np.: z banana, brzoskwiń i mleka. Pij soki z cząstkami owoców, przecierowe i mętne, które są bogate w karotenoidy. Dodaj do nich także warzywa: szpinak, seler naciowy lub pietruszkę.
Odkrywaj owoce na nowo. Pamiętaj o nich w swojej zbilansowanej diecie. Jedz surowe, mrożone i suszone. Wybieraj te dojrzałe i soczyste. Może spróbujesz mango lassi lub do koktajlu owocowego dodasz liście buraka?
Jadłospis – dzień 5
Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami
Porcja: 217g
Wartość energetyczna: 328kcal
Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym
Porcja: 510g
Wartość odżywcza: 153kcal
Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów
Porcja: 708g
Wartość odżywcza: 486kcal
Kisiel jabłkowy z żurawiną
Porcja: 400g
Wartość energetyczna: 261kcal
Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym
Porcja: 413g
Wartość odżywcza: 271kcal
Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą oraz kaloryczność posiłków w ciągu dnia: