Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym
łatwe
244 osoby zapisały
Składniki
10 sztuk
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Paprykę i kalarepę pokrój w dużą kostkę. Przygotuj kilka wykałaczek.
Krok 2
Nadziewaj naprzemiennie warzywa na wykałaczki.
Krok 3
Jogurt połącz z posiekanym czosnkiem, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podawaj z warzywnymi szaszłykami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznego i zdrowego mini meal? Warzywne szaszłyki z proponowanego przepisu będą dobrym rozwiązaniem – podawane z sosem jogurtowym, są doskonałą alternatywą dla ich mięsnej wersji i świetnie sprawdzą się np. podczas spotkania z przyjaciółmi. Aby je przygotować, na początek kalarepę, pomidory oraz papryki pokrój w grubą kostkę. Następnie składniki naprzemiennie nabijaj na długą wykałaczkę. Przygotuj lekki sos jogurtowy, jako podstawę używając jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu. Połącz go z posiekanym czosnkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sos przelej do małej, przezroczystej salaterki i udekoruj go gałązkami tymianku lub listkami świeżej bazylii. Przygotowaną wcześniej warzywną przekąskę maczaj w dipie – będzie doskonale uzupełniał smak warzyw. Jeśli zostanie Ci kilka szaszłyków i trochę dietetycznego sosu: weź je ze sobą do szkoły lub pracy. Zobacz nasz przepis i przygotuj to smaczne oraz fit mini meal!