Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

8

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

pieczony kurczak:

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

na kanapkę:

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.5 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Oliwę połącz z majerankiem i przyprawą do mięs. Mieszanką natrzyj mięso.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Zawiń w folię aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Możesz przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić je do lodówki.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Pieczywo posmaruj chrzanem. Kurczaka pokrój w plastry. Ułóż na pieczywie.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Udekoruj kiełkami, papryką i orzechami.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Damian Sulej

    Damian Sulej

    Pyszna kanapka ! Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywamiKanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz rozpocząć swój dzień od zdrowego i smacznego śniadania, przepis na kanapki z pieczonym kurczakiem i warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Głównym składnikiem jest tu mięso, które na początek należy zamarynować w oliwie i przyprawie (będzie bardziej soczyste, jeśli do marynaty wlejesz kilka kropel soku z cytryny). Tak przygotowany drób odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, żeby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie włóż go do piekarnika i zapiekaj, aż mięso będzie odpowiednio miękkie oraz soczyste. Następnie przygotuj chleb razowy i pokrój warzywa. Pieczywo posmaruj chrzanem, który nada całości wyrazistego smaku, ułóż na nim pokrojonego w cienkie plastry kurczaka i dodaj paprykę. Tak przygotowane pożywne kanapki serwuj udekorowane kiełkami (np. rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny lub słonecznika), papryką i orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem i już dziś przyrządź to zdrowe, pyszne, a jednocześnie lekkie śniadanie. Życzymy smacznego!