
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
125 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na krótkie kawałki i mocz około 4 minut w gorącej wodzie. Odsącz.
Krok 2
Młodą cebulę, miąższ kokosa i trawę cytrynową drobno posiekaj i dodaj do makaronu. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, umieść w niej foremkę o średnicy około 9 cm, włóż do foremki makaron tak, aby przykrył dno i przyklep łyżką.
Krok 4
Smaż około 30 sekund, zdejmij foremkę z patelni, a placuszek smaż nadal z obu stron na złotobrązowy kolor. Zdejmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Resztę placuszków smaż w ten sam sposób. Będzie ich około 12 sztuk.
Krok 6
Awokado i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plastry. Wino wymieszaj z sosem chili i sokiem z limonki.
Krok 7
Placuszki przekładaj kiełkami, awokado i czerwoną cebulką. Polej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej