Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
125 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na krótkie kawałki i mocz około 4 minut w gorącej wodzie. Odsącz.
Krok 2
Młodą cebulę, miąższ kokosa i trawę cytrynową drobno posiekaj i dodaj do makaronu. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, umieść w niej foremkę o średnicy około 9 cm, włóż do foremki makaron tak, aby przykrył dno i przyklep łyżką.
Krok 4
Smaż około 30 sekund, zdejmij foremkę z patelni, a placuszek smaż nadal z obu stron na złotobrązowy kolor. Zdejmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Resztę placuszków smaż w ten sam sposób. Będzie ich około 12 sztuk.
Krok 6
Awokado i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plastry. Wino wymieszaj z sosem chili i sokiem z limonki.
Krok 7
Placuszki przekładaj kiełkami, awokado i czerwoną cebulką. Polej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej