
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
125 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na krótkie kawałki i mocz około 4 minut w gorącej wodzie. Odsącz.
Krok 2
Młodą cebulę, miąższ kokosa i trawę cytrynową drobno posiekaj i dodaj do makaronu. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, umieść w niej foremkę o średnicy około 9 cm, włóż do foremki makaron tak, aby przykrył dno i przyklep łyżką.
Krok 4
Smaż około 30 sekund, zdejmij foremkę z patelni, a placuszek smaż nadal z obu stron na złotobrązowy kolor. Zdejmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Resztę placuszków smaż w ten sam sposób. Będzie ich około 12 sztuk.
Krok 6
Awokado i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plastry. Wino wymieszaj z sosem chili i sokiem z limonki.
Krok 7
Placuszki przekładaj kiełkami, awokado i czerwoną cebulką. Polej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej