Makaron z kuleczkami warzywnymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kuleczkami warzywnymi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

480 gramów

1 puszka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 szczypty

1 sztuka

800 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Bataty ugotuj do miękkości , odcedź i rozgnieć jak na puree, do gorącej jeszcze masy dodaj fix Knorr całość dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Kolendrę, oraz czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę, odcedź kukurydzę z zalewy, migdały posiekaj z grubsza nożem.

Krok 4

Migdały i natkę kolendry połącz z purée z batatów. Z masy uformuj małe kuleczki. Skrop je oliwą i upiecz we wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 10 minut.

Krok 5

W rondlu podsmaż na oliwie czosnek z cebulą. Jak będą rumiane dodaj pomidory, kostkę rosołową, chili w proszku, tymianek i bazylię. Całość gotuj ok. 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 6

Dodaj do sosu makaron i kuleczki warzywne, delikatnie całość wymieszaj i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również makaronu z warzyw np. z groszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron Soba
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kuleczkami warzywnymi  Makaron z kuleczkami warzywnymi

Paczkę ulubionego makaronu zawsze dobrze jest mieć w zanadrzu. Jednak co do niego dodać, by przygotować niebanalny posiłek? Powszechnie uwielbiany sos pomidorowy to nie wszystko. Potrawę można w prosty sposób urozmaicić, a warzywne kuleczki są na to niezbitym dowodem.

Dla kogo? Do makaronu pasuje wiele różnorodnych dodatków, lecz gotując na co dzień, łatwo jest popaść w monotonię. Wielokrotnie przetestowane receptury często wygrywają z chęcią spróbowania czegoś nowego. Bez obaw, makaron z kuleczkami warzywnymi wychodzi kapitalnie nawet za pierwszym razem.

Na jaką okazję? Miłośnicy makaronu nie potrzebują szczególnego pretekstu. Potrawa nadaje się do podania podczas kameralnego obiadu w gronie najbliższych domowników, ale sprawdzi się również wtedy, gdy chcecie zrobić wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że? Wbrew powszechnej opinii makaron nie pochodzi z Włoch. Jego ojczyzną są Chiny.

Dla urozmaicenia: Warzywny makaron przygotujecie samodzielnie z cukinii, marchwi, pietruszki i buraka.