Makaron z kuleczkami warzywnymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kuleczkami warzywnymi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

480 gramów

1 puszka

2 sztuki

1 opakowanie

2 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

800 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Bataty ugotuj do miękkości , odcedź i rozgnieć jak na puree, do gorącej jeszcze masy dodaj fix Knorr całość dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Kolendrę, oraz czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę, odcedź kukurydzę z zalewy, migdały posiekaj z grubsza nożem.

Krok 4

Migdały i natkę kolendry połącz z purée z batatów. Z masy uformuj małe kuleczki. Skrop je oliwą i upiecz we wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 10 minut.

Krok 5

W rondlu podsmaż na oliwie czosnek z cebulą. Jak będą rumiane dodaj pomidory, kostkę rosołową, przyprawy, płatki chili ,tymianek i bazylię. Całość gotuj ok 4-5 minut aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 6

Dodaj do sosu makaron i kuleczki warzywne, delikatnie całość wymieszaj i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również makaronu z warzyw np. z groszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kuleczkami warzywnymi   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kuleczkami warzywnymi  Makaron z kuleczkami warzywnymi

Paczkę ulubionego makaronu zawsze dobrze jest mieć w zanadrzu. Jednak co do niego dodać, by przygotować niebanalny posiłek? Powszechnie uwielbiany sos pomidorowy to nie wszystko. Potrawę można w prosty sposób urozmaicić, a warzywne kuleczki są na to niezbitym dowodem.

Dla kogo? Do makaronu pasuje wiele różnorodnych dodatków, lecz gotując na co dzień, łatwo jest popaść w monotonię. Wielokrotnie przetestowane receptury często wygrywają z chęcią spróbowania czegoś nowego. Bez obaw, makaron z kuleczkami warzywnymi wychodzi kapitalnie nawet za pierwszym razem.

Na jaką okazję? Miłośnicy makaronu nie potrzebują szczególnego pretekstu. Potrawa nadaje się do podania podczas kameralnego obiadu w gronie najbliższych domowników, ale sprawdzi się również wtedy, gdy chcecie zrobić wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że? Wbrew powszechnej opinii makaron nie pochodzi z Włoch. Jego ojczyzną są Chiny.

Dla urozmaicenia: Warzywny makaron przygotujecie samodzielnie z cukinii, marchwi, pietruszki i buraka.