
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
1.5 litra
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek drobno pokrój i stop na patelni.
Krok 2
Cebulę i natkę posiekaj. Dodaj do boczku wraz z majerankiem.
Krok 3
Wątróbkę zmiel, wymieszaj z bułką tartą i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4
Dodaj boczek z cebula i przyprawami. Z masy uformuj małe kulki.
Krok 5
Wsyp kulki do osolonej wody i gotuj około 10 minut.
Krok 6
Zalej gorącym rosołem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej