Piwna zupa starobawarska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piwna zupa starobawarska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

125 mililitrów

null

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

500 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj piwo ze skórką cytryny bez piany.

Krok 2

Zrób zasmażkę z mąki i masła i dolej do niej piwa i zdejmij z ognia.

Krok 3

Żółtko wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy.

Krok 4

Dodaj soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej wedle smaku. Skórkę z cytryny wyjmij i podaj zupę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piwna zupa starobawarska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej