Sałatka z rukoli z gruszkami i parmezanem
średnie
12 osób zapisało
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawsze, kiedy robię używam octu sherry. Jest pachnący, gęsty i bardzo smaczny – niestety, nie zawsze można go dostać w polskich sklepach. Jeśli ci się nie uda, użyj po prostu dobrego octu balsamicznego.
Krok 2
Wlej składniki sosu do słoiczka, mocno zakręć i potrząsaj, aż w środku zrobi się gęsta emulsja.
Krok 3
Na talerzu rozłóż rukolę, na niej gruszki. Posyp parmezanem i pestkami granatu, polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej