Sałatka z rukoli z gruszkami i parmezanem
średnie
22 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawsze, kiedy robię używam octu sherry. Jest pachnący, gęsty i bardzo smaczny – niestety, nie zawsze można go dostać w polskich sklepach. Jeśli ci się nie uda, użyj po prostu dobrego octu balsamicznego.
Krok 2
Wlej składniki sosu do słoiczka, mocno zakręć i potrząsaj, aż w środku zrobi się gęsta emulsja.
Krok 3
Na talerzu rozłóż rukolę, na niej gruszki. Posyp parmezanem i pestkami granatu, polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej