Świąteczna sałatka buraczkowa z kuminem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna sałatka buraczkowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości. Ostudzić. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce.

Krok 2

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do buraków.

Krok 3

Do miseczki wlać wino, dodać miód i mieszać. Kiedy miód rozpuści się w winie, wsypać sos sałatkowy i przyprawy i wymieszać wszystko. Następnie wziąć trzepaczkę i wlewać oliwę cienkim strumieniem ubijając. Kiedy sos zgęstnieje polać nim sałatkę i wszystko dobrze wymieszać.

Krok 4

Zostawić na 15 min by smaki się przygryzły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatka buraczkowaŚwiąteczna sałatka buraczkowa

Sałatka buraczkowa z tego przepisu będzie świetnym dodatkiem do świątecznych pieczonych mięs, wędlin oraz smażonych i marynowanych ryb, zwłaszcza śledzi. Buraki do sałatki piecze się owinięte szczelnie folią aluminiową w piekarniku, co wydobywa ich naturalną słodycz, a jednocześnie zachowuje jędrność i kolor. Do buraków dodaj obrane i starte na tarce jabłka. Najlepiej sprawdzą się odmiany dość twarde i lekko kwaskowate, czyli np. granny smith albo jonagold. Dressing do sałatki przygotuj z czerwonego wytrawnego wina, płynnego miodu oraz orientalnych przypraw, takich jak: kardamon, kumin oraz mielone ziarna kolendry. Wmieszaj do niego także oliwę z oliwek extra virgin, dzięki której sos dokładnie połączy wszystkie składniki. W ten sposób przygotowany dressing nadaje sałatce korzenny, słodko-winny posmak i intensywny zapach. Dodaj go do buraczków i jabłek kwadrans przed podaniem, aby smaki poszczególnych produktów odpowiednio się połączyły. Wypróbuj ten niebanalny sposób na przyrządzenie buraczkowej sałatki.