Sałatka z szynką i bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką i bobem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób w przypadku mrożonego rozmrozić, sparzyć i obrać ze skórek. szynkę pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać szynkę i lekko przyrumienić.

Krok 3

Dodać bób i wino. Gotować, aż wino odparuje.

Krok 4

Doprawić do smaku skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr i podawaj.

MartaS

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Knedle z truskawkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej