Sałatka z szynką i bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką i bobem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób w przypadku mrożonego rozmrozić, sparzyć i obrać ze skórek. szynkę pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać szynkę i lekko przyrumienić.

Krok 3

Dodać bób i wino. Gotować, aż wino odparuje.

Krok 4

Doprawić do smaku skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr i podawaj.

MartaS

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką i bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej