Czy masę makową można zamrozić?

Co zrobić, jeśli przygotowaliście zbyt dużą porcję maku do ciasta? Czy masę makową można zamrozić, czy koniecznie trzeba ją zużyć od razu? Jak przechować dodatkową porcję masy do makowca? Sprawdźcie, aby nie zmarnować pysznego nadzienia.

Czy można zamrozić masę makową?

Nadmiar masy makowej możecie przechowywać w lodówce nawet do 5 dni, ale jeśli w tym czasie nie planujecie przygotowania makowca lub innych specjałów z makiem, trzeba znaleźć inne rozwiązanie. Czy masę makową można zamrozić, jeśli zawiera już wszystkie składniki? Jak najbardziej. Mak z dodatkami możecie mrozić w woreczkach do mrożonek lub w specjalnych pojemnikach do żywności i to nawet przez kilka miesięcy. Musicie jednak pamiętać, że rozmrożoną masę do rolady makowej, seromakowca, wigilijnej kutii z bakaliami lub klusek z makiem należy wykorzystać od razu i nie wolno jej zamrażać ponownie.

Masa makowa – czy można zamrozić na dłużej?

Czy gotową masę makową można zamrozić na dłuższy czas i wykorzystać w kolejne święta? Oczywiście, ale tylko wtedy, gdy proces mrożenia był przeprowadzony właściwie. Mak należy umieścić w plastikowym szczelnie zamkniętym pojemniku i zamrozić najszybciej jak to możliwe. Doskonale sprawdzą się też woreczki próżniowe.

Masa makowa przygotowana na Wigilię i Święta może być z powodzeniem przechowana w zamrażalniku aż do Wielkanocy. Trzeba jednak trzymać się zasady, by przechowywać ją w zamrażarce maksymalnie przez pół roku. Po upływie 6. miesięcy nie powinno się jej już używać, bo prawdopodobnie nie jest już miękka.